Compania canadiana TransAtalantic Petroleum va exploata, timp de 30 de ani, trei zacaminte abandonate de Petrom din motive economice.

Compania canadiana TransAtalantic Petroleum a primit ultimele aprobari pentru a incepe exploatarea in
Compania canadiana TransAtalantic Petroleum va exploata, timp de 30 de ani, trei zacaminte abandonate de Petrom din motive economice.

Compania canadiana TransAtalantic Petroleum a primit ultimele aprobari pentru a incepe exploatarea in trei zacaminte din Romania, abandonate anterior de Petrom. Cimpurile petrolifere au o suprafata de circa 475 ha fiecare si se afla la circa 100 km de Bucuresti, in localitatile Izvoru, Vinatori si Mirsa. Potrivit companiei canadiene, "zacamintele au fost abandonate prematur de fosta companie petroliera de stat (n.r.-Petrom)". TransAtalantic Petroleum va detine controlul total asupra celor trei zacaminte pentru urmatorii 30 de ani.

Canadienii au efectuat in 2006 mai multe studii seismice tridimensionale ale zacamintului de la Izvoru si analize 2D ale cimpurilor din Vinatori si Mirsa, in perioada in care asteptau inca acordarea licentelor, concluzionind ca merita sa inceapa exploatarea. Zacamintul Izvoru a fost descoperit in 1968 si a produs 1,4 milioane de barili de petrol din 26 de puturi. Zacamintele din Vinatori si Mirsa au fost descoperite in anii 1970. In fiecare dintre aceste doua zacaminte au fost forate cinci puturi, din care s-au extras gaze naturale. Potrivit Petrom, lucrarile la cele trei zacaminte au fost sistate in 2000 la Izvoru, in 2001, la Vinatori, si in 2005, la Mirsa. Motivul oferit de compania romaneasca este ca "nu mai corespundeau indicatorilor nostri de performanta". Cu alte cuvinte, Petrom a considerat ca nu mai merita sa bage bani in exploatarea lor, pentru ca nu aduceau randamentul scontat. Pe fir au intrat imediat canadienii, care au anuntat ca vor incepe extractia chiar de la inceputul anului viitor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.