Advertiserii cauta o publicitate de incredere, care sa oglindeasca problemele sociale, economice si de mediu din lumea consumatorilor.



Discursul presedintelui International Advertising
Association, Felix


Advertiserii cauta o publicitate de incredere, care sa oglindeasca problemele sociale, economice si de mediu din lumea consumatorilor.



Discursul presedintelui International Advertising
Association, Felix Tataru, in cadrul summitului Participantii la summitul european IAA (International Advertising Association) 2007, desfasurat la Bucuresti in perioada 26-28 septembrie, au cazut vineri de acord ca industria de publicitate ar trebui sa se apropie mai mult de actiunile de responsabilitate sociala (CSR), adresindu-se unor nevoi reale ale consumatorilor, informeaza NewsIn. De integrarea problemelor sociale, economice si de mediu in inovatia brandului a vorbit Santiago Gowland, global director of CSR la Unilever, intarind faptul ca "CSR este cel mai bun motiv ca oamenii sa se increada in branduri". Un sfat a venit si din partea lui Solange Montillaud Joyel, project director la programul ONU de protectie a mediului, care a indemnat companiile implicate in actiuni de responsabilitate sociala sa nu se bazeze pe studii. "In toate studiile se arata ca oamenii sint de acord sa plateasca mai mult pentru produse etice. Dar acest lucru nu mai e valabil in supermarketuri, unde consumatorii iau decizia de cumparare. Consumatorii vor sa se comporte responsabil, dar nu o fac", a exemplificat aceasta, avertizind totodata ca brandurile implicate social nu trebuie sa autodeclare acest lucru, ci sa se asocieze cu ONG-uri, vazute bine in astfel de actiuni.

De aceeasi parere a fost si Tony Pigott, global CEO al agentiei de publicitate Ethos JWT, care a si expus pasii unui bun program de CSR. "In primul rind, corporatia trebuie sa fie cu adevarat implicata si sa isi doreasca sa demareze activitati de implicare sociala. Trebuie sa dezvolti o strategie si trebuie sa te asiguri ca activitatile de CSR pe care vrei sa le faci au aceleasi valori cu brandul tau. De asemenea, trebuie sa te adresezi unei nevoi reale a comunitatii si sa fii creativ", a enumerat el. "In anii '50 erau putine produse, iar publicitatea conta enorm pentru ca oamenii alegeau produsele in functie de pret, functionalitate sau ambalaj. In anii 2000, produsele sint alese in functie de incredere. Brandurile trebuie sa fie transparente si sa isi lase amprenta in societate", s-a exprimat si Diana Verde Nieto, fondatorul Clownfish, companie de consultanta dedicata evenimentelor de CSR.

Despre importanta Festivalului de publicitate Cannes Lions in industria de marketing si comunicare a vorbit joi chiar presedintele sau, Philip Thomas. "Publicitatea traditionala nu isi va epuiza resursele. Avem in continuare cele mai multe inscrieri la Cannes la categorii de publicitate traditionala", s-a pronuntat acesta. Thomas a preconizat ca, in curind, lumea nu va mai vorbi de media traditionale vs noile media, de digital si nondigital, ci despre o campanie. "Cea mai mare categorie care se dezvolta la Cannes este categoria Integrated, pentru ca publicitarii inteleg ca e nevoie sa ai o campanie bine integrata si ca aceasta este miza", a spus Philip Thomas, adaugind ca festivalul francez va avea si o categorie de design, dupa cea pentru tineri, lansata anul acesta. "Ne asteptam sa vina 40-50 de oameni, dar au venit aproape 200 de studenti, printre care foarte multi din Romania, ceea ce e fantastic", a continuat Thomas.

Convins ca IAA a ales Romania drept gazda summitului pentru ca aici exista o industrie de comunicare foarte puternica, presedintele Cannes Lions a precizat ca tara noastra s-a ales cu lauri la ultima editie a festivalului pentru ca, in primul rind, a inscris mai multe lucrari decit in anii trecuti, gratie incurajarilor primite de agentii de la retelele internationale prezente la noi. Mirarea cea mai mare a lui Philip Thomas legata de Romania a fost in 1989 cind, in timpul unei vizite, a ramas surprins sa vada pentru prima oara in viata un stat fara publicitate. "Acum totul e diferit, ca si cum ar fi vorba de o alta tara. Am fost in centrul Bucurestiului si este o schimbare totala, e plin de reclame luminoase si de panouri stradale."

Summitul european IAA 2007 a avut tema "Europe. Continuous change", impartita in trei sectiuni: "Legislatie si autoreglementare", "Planificarea comunicarii si cercetarii" si "Corporate Social Responsibility".

IAA a reunit anul acesta la Bucuresti 500 de delegati din tara si din strainatate, printre care si seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Donato Chiarini, comisarul european pentru societate, informatie si media, Viviane Reding, si specialistul in comunicare Wally Olins, in cadrul unui eveniment cu cheltuieli de peste 1,5 milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.