Un adevarat balamuc este in mijloacele de transport pe soselele in reparatie. Toata lumea e cu nervii intinsi, unii chiar depasesc cota maxima numai daca-i atingi. Si unde mai pui ca nici macar nu merg zilnic pe un asemenea traseu.    
Un adevarat balamuc este in mijloacele de transport pe soselele in reparatie. Toata lumea e cu nervii intinsi, unii chiar depasesc cota maxima numai daca-i atingi. Si unde mai pui ca nici macar nu merg zilnic pe un asemenea traseu.     M-am aflat intr-un autobuz plin de toate categoriile de calatori, trei tipuri de carucioare de piata burdusite bine, doua caru-cioare de copii mici, cu continut si motorizari trecute de 60 de ani, pline de nervi si pretentii, sacose, genti mari si modernele rucsacuri tinute pe spate. La fiecare statie se faceau contorsionari, manevre si strategii de inaintare sau de stabilire a unei pozitii pentru inlesnirea coborarii. Pentru ca pozitia in care ma aflam nu era cea mai fericita, m-am lasat dusa de val si, dupa ce au coborat carucioarele cu copiii care incepusera sa planga, trei sacose, un rucsac si doua pungi mari cu garnituri plusate de baie, am ajuns in dreptul celor doua banchete aflate fata in fata.  Instinctul. Aici se afla o insula a linistii, cele patru persoa-ne, trei in varsta si o tinerica, purtand un dialog pe un ton scazut, care m-a facut curioasa. Un domn gras, singurul barbat din grup, povestea ceva. Doamna de langa el dadea din cap, aprobandu-i cuvintele. Cele doua femei de vizavi ascultau cu priviri pline de interes. M-am asezat cat mai aproape de cele doua femei, ca sa sorb cuvintele omului. Discutau despre mancare! Si cum lipiciul meu functioneaza ideal in astfel de cazuri, am facut masa comuna cu speteaza scaunului. Subiectul sezonului se pare ca fusese epuizat si trecusera la ce sa mai faci de mancare, subiect ordinar, dar important pentru ca venea... sambata si... duminica. Barbatul, dezabuzat, privea pe fereastra, in timp ce doamna de pe banca din fata ii zise ca, la ei, trebuie sa faca mancare fara carne. Barbatul spuse ca ei, adica si doamna de alaturi, probabil sotia, nu mananca deloc carne. Tanara ii privea cu interes si cauta un moment in care sa poata interveni.     Mister. Isi facu curaj si intra in vorba cu glas subtirel, enervant de incet si un ton misterios, spunandu-le ca ea va face o budinca din spanac, ciuperci si cartofi. Ochii se uimira si urechile celor trei parteneri de discutii se ciulira brusc, iar ale mele aproape ca se lipira de gura ei. Fata incepu sa spuna cum opareste un kilogram de spanac si-l toaca, cum fierbe cartofii cubulete, toaca cepele solzisori, le inabusa cu ciupercile si doi morcovi rasi fin, cum amesteca totul cu cinci linguri de suc de rosii, patru galbenusuri batute cu branza rasa si patru linguri de smantana, marar si patrunjel tocat fin, cum bate spuma tare albusurile, cu un praf de sare si apoi le amesteca in compozitia cu spanac, cum tapeteaza cu pesmet o forma iena unsa cu unt, cum toarna compozitia in vas si da la cuptor pentru 40 de minute. Toate astea pentru a obtine o budinca minunata, care poate fi mancata si ca garnitura la o friptura, sau numai asa, cu ceva smantana si verdeata presarata deasupra, de... decor. Cei trei erau ca in transa cand tanara s-a ridicat sa coboare. I-a salutat si s-a strecurat pe langa mine. "Cum ziceai c-o cheama?", intreba barbatul. "Carmen", ii raspunse femeia. "Da, am sa-i spun budincii Carmen!", zise el hotarat catre doamna de alaturi. Eu, cu satisfactia dezlegarii misterului si cu imaginatia zburdandu-mi printre spanac, ciuperci, cartofi si cuptorul aragazului, am coborat la caietul unde-mi notez toate misterele dezlegate. Budinca de spanac, cartofi si ciuperci    Budinca de spanac, cartofi si ciuperci  Ingrediente: 1 kg spanac, 1 kg cartofi, 2 morcovi, doua cutii ciuperci, 5 linguri suc de rosii, 3 cepe, 4 oua, 200 g branza, 5 linguri smantana, marar, patrunjel, sare, piper, ulei pentru prajit si uns forma, pesmet. Preparare: se opareste si se toaca spanacul, se fac cubulete cartofii si se pun la fiert cu morcovii taiati rondele subtiri, apoi se scurg. Ceapa se taie fideluta si se inabusa cu ciupercile, pana devine aurie, se adauga cartofii cu morcov, branza rasa, smantana si se lasa 5 minute. Albusurile se bat spuma, se adauga galbenusurile. Se pun sucul de rosii si spanacul peste cartofi, se adauga ouale, verdeata, se drege de sare si piper, se toarna in vasul iena uns si tapetat cu pesmet. Se da la cuptor 40 de minute.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.