Presedintele Ahmadinejad socheaza de doi ani lumea cu o retorica impanata cu versete coranice. El este doar portavocea siitilor milenaristi care proclama apropiata apocalipsa insotita de intoarcerea lui Mesia pe pamint.Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad (stinga),este impins de la spate in fundamentalismul saude ayatollahul Mesbah Yazdi Inspiratia spirituala a presedintelui vine de la un ayatollah, mai putin cunoscut in Occident, Mesbah Yazdi, poreclit "Profesorul Crocodil" pentru vederile sale considerate de un fundamentalism extrem chiar de cei mai aspri si rigizi conservatori siiti. Interpretarea si analiza Coranului sint traditionale in islamul siit, la fel fiind si conceptul de „inovatie" in religie. Ayatollahul Yazdi a speriat Iranul cu replica "Daca cineva va spune ca a descoperit o noua interpretare a islamului, loviti-l drept in gura". Mesbah Yazdi este din 2003 in plina campanie pentru a-i succeda lui Ali Khamenei in functia de lider suprem (velayat-e fariq) si indrumator spiritual al Iranului, cel mai puternic om in stat. Perspectiva ii ingrozeste nu doar pe reformisti, ci si pe cei mai multi politicieni conservatori si mullahi iranieni. Insusi Khamenei, faimos pentru ideile sale conservatoare, il considera pe Yazdi un fundamentalist. Asta si pentru ca Yazdi spune ca Iranul nu este pur din punct de vedere islamic si ca regimul ar trebui schimbat din republica islamica in "guvernare islamica", adica eliminarea completa a institutiilor pentru care exista vot public direct precum presedintia si parlamentul. Numit de fostul presedinte reformist Khatami "teoreticianul violentei", Yazdi este un suporter entuziast al pedepsei cu moartea, chiar fara o decizie juridica in cazuri de ofensa la adresa islamului, si al flagelarilor publice - "Daca cineva insulta sanctitatea islamului, islamul permite ca singele lui sa fie varsat fara judecata". Yazdi a spus de nenumarate ori ca in lupta impotriva necredinciosilor e corect din punct de vedere islamic sa fie folositi atentatori sinucigasi, desi sinuciderea apare in Coran drept cel mai mare pacat.

In plus, adeptii sai sustin sus si tare ca utilizarea bombei atomice poate fi justificata religios, desi parintele republicii islamice, ayatollahul Khomeini, a dat o fatwa (decret sau indrumare religioasa) potrivit careia producerea, depozitarea sau utilizarea de arme de distrugere in masa, inclusiv nucleare, este neislamica.

La alegerile prezidentiale din 2005, Yazdi a emis o fatwa in care le recomanda iranienilor sa il voteze pe Ahmadinejad. De atunci, el si curentul sau fundamentalist s-au expus public tot mai mult, iar influenta sa ca ghid spiritual o concureaza serios pe cea a liderului suprem, ayatollahul Khamenei.

Cenzura anti-Occident "Profesorul Crocodil", care promoveaza izolarea completa de Occident, este banuit ca ar fi in spatele deciziei Iranului de a respinge intelegerea propusa de UE pentru rezolvarea problemei programului nuclear iranian pe principiul "concesii contra facilitati economice". Tot Yazdi e responsabil pentru interzicerea filmelor straine in Iran. Revolutia lui Khomeini Mohammad Taqi Mesbah Yazdi a facut studii in firq - jurisprudenta islamica la Qom, orasul sfint siit, cel mai mare centru de studii islamice siite din lume. Printre profesorii sai s-a numarat liderul revolutiei islamice, ayatollahul Khomeini. A fost editorul-sef al unei reviste religioase numite "Razbunarea" si membru in consiliul director al scolii islamice Haqani, extrem de influenta. Este autorul a numeroase carti de drept islamic, exegeze ale Coranului, lucrari despre divinitate si Sharia - legea islamica. Yazdi este membru al Consiliului Expertilor, organismul care alege liderul suprem al Iranului.

Apocalipsa dupa Yazdi

Mesbah Yazdi (foto) este liderul organizatiei semiclandestine Hojjatieh, infiintata in 1953, care a fost motorul revolutiei islamice din 1979, interzisa ulterior de ayatollahul Khomeini. Adeptii Hojjatieh, numiti si "milenaristi", cred in intoarcerea pe pamint a lui Mehdi, al 12-lea imam, si spun ca semnul acestui eveniment este realizarea unui stat pur islamic, ceea ce Iranul inca nu este. Intoarcerea imamului "ascuns" poate fi grabita daca lumea ar cadea in haos. Aceste idei au priza in Iran in special in rindurile taranilor si ale claselor sarace, tocmai baza electorala a presedintelui Ahmadinejad, dar sint vehement contestate de mullahii reformisti si conservatori deopotriva. Mahmud Ahmadinejad este considerat vocea miscarii milenariste, iar ayatollahul Yazdi, liderul ei, lucru pe care acesta il dezminte.

Vizitati site-ul ayatollahului Mesbah Yazdi accesind www.cotidianul.ro/select