Despre placeri le sopteste adolescentilor, neincetat si cu respiratia intretaiata, imaginatia stimulata de hoarda de hormoni nou-veniti in organism pe la 13-14 ani. Cind campania de cucerire pornita vitejeste e spulberata de spectrul certificatului de virginitate sau de neprevazutul unei sarcini, multi adolescenti gasesc cai sa strecoare placerile si in viata lor de elevi: sexul anal si sexul oral.

Campania „Dragoste fara griji" pune la dispozitia
adolescentilor o linie telefonica gratuita
(0 800 150 150) la care pot pune
orice intrebare despre sex Iar in cazul in care sfideaza pretentiile caselor parintesti si rup sigiliul virginitatii, se lasa in seama venerabilului coitus interruptus, protector cu reputatie indoielnica in mediul medical, dar care inca face impresie de invincibil nu numai la adolescenti, cit si la adulti. Dr. Eva Cristescu, medic de planning familial la clinica Sanatatea Ta, are o problema cu capacitatea venerabilului de a nu ingrosa rindurile umanitatii: „Coitus interruptus presupune un bun control al ejacularii, sigur, nu sint barbat, nu stiu ce simti in momentele acelea, dar cu certitudine e nevoie de multa vointa si exercitiu.

Mi-e foarte greu sa cred ca adolescentii, care sint la debut de viata sexuala, sint niste indivizi foarte exersati si nici nu cred ca sint foarte motivati sa se retraga din vagin la vreme, caci sint mult mai motivati sa ramina cit mai mult si cit mai des. Coitus interruptus e pina la 60-65% sigur. Pina si metoda calendarului are o eficienta mai buna daca e folosita corect, pe ciclu regulat si cu abstinenta in perioada fertila, 80-85%". Metoda calendarului, continua dr. Cristescu, poate sa-si merite procentele verificate stiintific la adultii cu relatii stabile, dar la adolescenti e data complet peste cap si venerabilul interruptus revine in forta in viata lor. „O buna parte dintre ei nici nu stiu sa calculeze perioada fertila si nici nu o accepta, ca daca pot sa faca sex pe furate o data sau de doua ori pe luna, cind apuca, si atunci se nimereste in perioada fertila, el vine cu propunerea coitului intrerupt."

De multe ori, de prezervativ nici nu poate fi vorba, caci nu-i vazut decit ca o stavila in calea simtirii libere si neingradite de latex. „Spune baiatul: «Nu folosim prezervativ, ca eu nu mai simt nici o placere si o sa vezi ca nici tu nu mai simti nici o placere!». De luat contraceptive, nu iau fetele, ca sint prea tinere, nu ne gindim ca sintem prea tinere sa ne incepem viata sexuala, dar de protejat eficient sintem prea tinere. Si dup-aia intram intr-o panica nesfirsita ca am uitat sa ma retrag la vreme, deci am ramas insarcinata!", spune dr. Cristescu.

Incertitudinea unei sarcini e clarificata cel mai des cu Postinor, asa-numita „pastila de a doua zi", care se gaseste in orice farmacie. „Postinorul se poate lua o data, maximum de doua ori pe an. Extraordinar de multe adolescente il iau, si nu o data pe luna, ci de doua-trei ori, am aflat cu stupoare ca l-au luat si de zece ori intr-o luna. Si iau pastilele astea fara sa aiba curiozitatea sa citeasca prospectul ala, in care se spune ca prima pastila se ia cit mai repede dupa contactul sexual si a doua, la 12 ore dupa prima. Ele iau a doua pastila la sapte zile, zece zile sau la 12 zile dupa prima. Fireste ca ramii insarcinata daca te protejezi dupa modelul asta." Iar cind Postinorul isi arata efectele secundare, adolescentele, tot de frica sarcinii, vin la doctor, fara sa se gindeasca ca s-au fortat sa intre la menopauza. Dr. Cristescu descrie simptomele de dinaintea controlului edificator: „Sigur ca daca il iei cu pumnul poti sa blochezi axul hipotalamo-hipofizo-ovarian si sa dispara menstruatia. Sau apare o singe-rare care tine mai multe zile si e foarte puternica. Atunci cind le dispare ciclul, panica lor e sarcina: daca fac pipi des sint insarcinate, daca sint putin ametite sint insarcinate, daca le e azi putin mai frig decit ieri sint insarcinate. Indiferent de simptom le e frica de sarcina, nu se gindesc ca s-au dereglat hormonal. Asa ajung la medic, care le da un tratament care forteaza reaparitia menstruatiei".

La dr. Eva Cristescu au venit dupa Postinor fete care nici nu se dezmeticisera bine din copilarie: „Virsta de incepere a vietii sexuale e din ce in ce mai mica, as zice ca acum e pe la 14-15 ani, inainte era pe la 16-17 ani, dar nu se intimpla numai la noi, ci in toata Europa. Sa va dau un exemplu. A venit la cabinet o fata care mi-a cerut «pastila de a doua zi». Mi-a zis ca are un prieten stabil de trei ani, ca si-a inceput viata sexuala de sase luni. «Nu-mi pot permite sa ramin insarcinata, fiindca eu in vara am capacitatea!» Bine ca a venit la cabinet si nu s-a dus la farmacie, macar sa stie cum sa le ia corect!".

Miturile despre anticonceptionale circula din gura in gura si intre adulti, daramite intre adolescenti, si dau aceleasi spaime multor oameni, debutanti sau carieristi in viata sexuala.

Conform statisticilor Ministerului Sanatatii, cota de populatie care foloseste metode contraceptive a crescut la doar 34%, iar la inceputul anilor ’90 era de 10%. Formate la inceputul anilor ’90, cind interdictia de avort fusese pusa in sfirsit pe liber si anticonceptionalele abia intrasera pe miinile femeilor, miturile despre ele au in mintea multora trasaturi monstruoase: de la ele iti cresc mustati, te ingrasi, iti creste colesterolul sau faci diabet. Dr. Beatrice Dinulescu, de la cabinetul de planning familial al Maternitatii Bucur, depune marturie pentru eficienta lor: „Contraceptivele sint cele mai studiate medicamente de pe globul asta, pentru ca sint luate de sute de milioane de femei. Ceea ce am invatat eu acum 14 ani despre ele nu mai are nici o legatura cu cele de acum. S-a inceput intr-adevar cu doze mari de hormoni, dar s-a ajuns la doze foarte, foarte mici. Dar sa stiti ca nici personalul medical nu le ajuta pe fete si pe femei, nu le trimit la cabinetele de contraceptie, la care vin cu buletinul si-si iau anticonceptionale. Le spun ca dupa ce iau contraceptive o vreme, sa faca pauza, dar nu le spun sa se si protejeze si ajung la chiuretaj. Inca sint medici ginecologi, din pacate, care le spun ca e bine sa faca macar un chiuretaj pe an ca metoda de contraceptie! Sa nu va inchipuiti ca meseria de medic o fac numai cei care au chemare, ci ca sa-si duca un trai!".

Despre cum nu ajung contraceptivele sa protejeze de sarcina in Romania a aflat dr. Eva Cristescu tot de la pacientele sale: „Pe unele dintre ele nu le lasa iubitul sau barbatul sa le ia: «Te feresc eu, la ce-ti mai trebuie contraceptive, cu cine te mai culci?» Si nu sint putine cazuri!". Si dr. Beatrice Dinulescu a tras aceeasi concluzie: „Sa va dau un exemplu. Am o pacienta, e inginera. Nu vrea sa ia anticonceptionale pentru ca are o relatie stabila si prietenul dinsei o fereste. De cind e cu acel barbat a facut sase avorturi. Dar am si paciente care au facut 20-30".

Primul pacat de care sint acuzate pastilele contraceptive este ca ingrasa. Dr. Eva Cristescu imparte vinovatia pentru kilogramele in plus in mod egal: „Progestativul din pastila poate sa faca foame, multe femei s-au ingrasat cu contraceptive, dar majoritatea mincind cit spitalul de urgenta. Ele uita sa spuna ca am mincat de am spart si de-aia m-am ingrasat zece kilograme, o sa spuna: «Ma, vezi, ca m-am ingrasat de la anticonceptionale!»". Cel de-al doilea pacat are aceeasi soarta: „Crescutul parului anapoda pe corp e mai degraba o intoxicare, caci tocmai ca au efect antitestosteronic! Poate sa fi existat cazuri la inceputurile anticonceptionalelor". Al treilea, cresterea colesterolului, este adevarat, dar nu pentru toata lumea: „Nu poti sa spui de la inceput cum reactioneaza un organism sau altul la progestative. Se poate intimpla sa creasca, dar nu e nici o problema daca se face controlul asa cum trebuie o data pe an. Eu le spun pacientelor mele la sase luni, tocmai pentru ca stiu ca niciodata nu-l fac la timp. Daca a crescut colesterolul, se schimba anticonceptionalele si revine la normal. Iarasi, se mai intimpla sa se modifice timpii de coagulare a singelui si apare riscul de tromboze. Cum s-a intimplat cu fata prezentata la PRO TV, ca a murit, daca ar fi facut controlul o data pe an cum trebuie, nu murea cu zile". Iar diabetul nu e provocat de anticonceptionale, ci declansat, in cazul in care exista o predispozitie, incheie dr. Cristescu. Nu in ultimul rind, ci in primul, anticonceptionalele nu se prescriu oricum, ci in urma unei evaluari si discutii cu persoana care urmeaza sa le ia.

Cind virginitatea e pretuita si pazita cu strasnicie, multi adolescenti afla cum sa traga pe sfoara linistea din familie. „Nu numai frica de sarcina, dar si frica de parinti ii determina sa ocoleasca vaginul cind isi incep viata sexuala. Au bagat bine in cap ca trebuie sa-si pastreze virginitatea. Din punctul lor de vedere, virginitatea inseamna pastrarea integritatii himenului. Or, sa ne intelegem, virginitatea e o stare de spirit. Degeaba sta himenul intact daca tu faci sex anal si sex oral regulat si nu sint putini adolescentii care aleg asta", spune dr. Cristescu. Dr. Iuliana Baltes, medic de planning familial la cabinetul SECS din Bucuresti, ii numeste riscurile: „In cazul sexului anal, posibilitatea de a dobindi o boala cu transmitere sexuala e mult mai mare, pentru ca mucoasa rectului e foarte bine vascularizata, nu a fost lasat de la natura sa introduci in el ceva si riscul producerii unor rani este mult mai mare. Deci este obligatoriu prezervativul. Iar in rect, fiind materiile fecale, este si un mediu cu foarte multi microbi, iar riscul producerii unor infectii si suprainfectii e mare. Dar orificiul acela, in mai multi ani de sex, se poate relaxa si poti sa ai surprize". Sexul oral, spune dr. Baltes, are de asemenea riscurile lui, care tin tot de sensibilitatea mucoasei necroite pentru sex: „Ai o carie, o rana mica, ca te-ai muscat de obraz etc. si iei mult mai usor o boala sexuala. Un exemplu e amigdalita cu gonococ". Replica preferata a dr. Cristescu e: „Vin cu fisuri anale si primul lucru pe care-l intreaba e: «O sa mai pot face sex anal?»".

Fricile adolescentilor sint pe nedrept numarate, certificatul de virginitate si sarcina, si nu o iau in seama si pe o a treia, la fel de ingrijoratoare ca si primele doua: bolile cu transmitere sexuala. Cele mai dese in ultimii ani par a fi, spune experienta dr. Cristescu, vegetatiile veneriene, care par a fi detronat Tricomonasul, foarte banal, dar rege intre bolile cu transmitere sexuala: „Vegetatiilor li se mai zice si negi genitali. Sint produse de virusul Papiloma, se trateaza, se cauterizeaza, dar virusul ramine in organism, iar problema e ca anumite tulpini ale virusului sint responsabile de 90% dintre cancerele de col uterin". Dr. Baltes se teme si de raspindirea hepatitelor B si C, care au si cale de transmitere sexuala, de Chlamidia, care nu are simptome, dar e responsabila mai tirziu de infertilitate. Mentalitatea e in general, spune dr. Beatrice Dinulescu, ca „mie nu o sa mi se intimple, ca stiu de cine sa ma feresc", dar nu stii, caci „donatorul" poate fi de buna-credinta. Multe fete vin la cabinetul ei dispe-rate ca la 15-16 ani nu si-au inceput viata sexuala, cind toate fetele din jur au inceput. „Asa cum religia se preda in scoli, asa ar trebui sa se faca si ore de educatie sexuala", spune si dr. Baltes. Caci oricum, adauga si dr. Cristescu, adolescentii isi cauta informatii de care au nevoie si cel mai bine e sa i le pui tu la dispozitie pe cele corecte. „L-am intrebat odata pe un olandez cum se face ca o tara ca Olanda e cea care a legalizat cele mai multe «libertati», precum consumul de droguri usoare, eutanasia, prostitutia etc. Si mi-a raspuns:«Noi sintem o tara care traieste sub amenintarea ca vine apa, Amsterdamul se scufunda, nu avem timp sa filosofam asupra povestii asteia. De ce oare vine apa? Apa vine si trebuie sa facem ceva sa nu mai vina!». Asa cred ca ar trebui sa se intimple si la noi cu copiii astia. Indiferent ca eu, ca parinte, nu sint de acord ca ei sa-si inceapa viata sexuala. Trebuie sa fim constienti ca n-o sa ma intrebe niciodata:«Mama, ce parere ai?» si nici n-o sa-mi spuna:«Mama, vezi ca miine eu ma duc sa ma culc cu X!». Daca negi fenomenul, nu poti decit sa atragi o suma de probleme asupra copilului tau". Mult mai nimerit e sa pornesti de la ideea ca se intimpla, spune dr. Cristescu, si atunci cind i se intimpla sa aiba toate informatiile corecte, pentru ca incorecte poate sa si le ia, si o sa si le ia, pentru ca are nevoie de ele.

„Epidemie" de sex oral in SUA Un studiu facut in SUA la nivel national in 2005 si comentat de „Washington Post" arata ca mai mult de jumatate dintre adolescentii cu virste cuprinse intre 15 si 19 ani au facut sex oral, fetele si baietii in egala masura. Indicele creste covirsitor intre 18 si 19 ani, ajungind la 70%. De asemenea, studiul a aratat ca o virgina din patru a facut sex oral, iar procentul fetelor de liceu care au aventuri de o noapte e egal cu cel al baietilor. Un punct de schimbare sociala majora, au catalogat rezultatele studiului sociologii din SUA, unul dintre ei spunind ca s-a destramat un mit, acela ca fetele sint prada, iar baietii, pradatorii. Datele arata si cum privesc adolescentii sexul oral, in special cei din familiile albe, cu venituri medii sau mari, nu ca pe ceva la fel de important cum il vedeau parintii lor: e considerat mult mai putin intim decit actul sexual propriu-zis. Datele au stirnit o dezbatere in SUA cu privire la educatia sexuala, iar unul dintre comentatori crede cu umor ca parintii adepti ai abstinentei sexuale pentru copiii lor ar trebui sa-si nuanteze interdictia: de la ce fel de sex trebuie sa se abtina copiii lor? Multi dintre adolescenti au acceptat ideea de a-si amina cu sex oral actul sexual propriu-zis si pentru ca, in opinia lor, actul sexual propriu-zis e mult mai riscant in ceea ce priveste sarcinile nedorite si bolile cu transmitere sexuala. Dar ceea ce este ingrijorator, continua sa sublinieze comentatorii studiului, este faptul ca adolescentii nu stiu ca prin sex oral sint transmise o multime de boli venerice, precum sifilisul, virusul Papiloma, gonoreea sau herpesul genital.

Un comentariu despre succesul sexului oral la adolescenti in SUA, pe www.cotidianul.ro/select