Penitenciarul din Colibasi (Mioveni), judetul Arges, situat la doi pasi de uzina de automobile Dacia, este, cel putin din punct de vedere teoretic, unul de maxima siguranta. In realitate, faptele demonstreaza ca, mai cu seama in ultimii cativa ani,
Penitenciarul din Colibasi (Mioveni), judetul Arges, situat la doi pasi de uzina de automobile Dacia, este, cel putin din punct de vedere teoretic, unul de maxima siguranta. In realitate, faptele demonstreaza ca, mai cu seama in ultimii cativa ani, in puscaria respectiva domneste brambureala. La toate nivelurile. Desi regulamentul interzice detinutilor sa detina telefoane mobile, mai mult de jumatate din detinuti au avut sau au astfel de aparate, iar in incinta unitatii, drogurile circula fara restrictii. Unii detinuti, obisnuiti cu atmosfera de statiune balneara de dinaintea controlului inopinat care a avut loc zilele trecute, au fost prinsi in flagrant in timp ce vorbeau din celula, la telefonul mobil, fara nici un pic de teama. Controale de acest gen au mai fost facute si in alte penitenciare, s-au confiscat telefoanele, insa absolut nimeni nu a fost tras la raspundere.

In Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Colibasi sunt, la ora actuala, incarcerati putin peste 1.000 de detinuti. Potrivit regulamentelor privind executarea detentiei, acestia au dreptul la patru apeluri telefonice, lunar, efectuate de postul de telefonie fixa din incinta. De mai multe luni de zile, aproape nici un detinut nu mai catadicseste sa foloseasca telefonul fix special destinat acestui scop. Majoritatea celor inchisi la Colibasi avea telefoane mobile, in ciuda faptului ca detinerea si utilizarea acestui gen de aparate este interzisa intr-un penitenciar de maxima siguranta. Nou instalata in functia de director al penitenciarului, in vara acestui ani, Mihaela Focica a aflat, firesc, si ea despre avantul pe care telefonia mobila l-a luat in celulele unitatii. Ca atare, Focica a dispus efectuarea mai multor controale si perchezitii in acest sens. Iar rezultatele au depasit toate asteptarile.

Mai mult de jumatate dintre detinuti, cu celular la cingatoare
Numai in lunile august si septembrie, gardienii au gasit si confiscat de la detinuti peste 600 de telefoane mobile. Multe dintre ele, de ultima generatie, care dispun de facilitati precum posibilitatea de a efectua inregistrari audio sau video sau camere foto. Raportat la numarul de detinuti incarcerati, cifra de 600 este enorma. Mai bine de jumatate din detinuti au avut, la un moment dat, un telefon mobil la dispozitie. Ba mai mult, se spune ca unii fie si-au condus, din penitenciar, afacerile ilegale, altii le-au folosit pentru a intimida anumiti martori etc. Se poate, in acest sens, presupune orice. Pentru ca tacamul sa fie complet, celor peste 600 de celulare li s-au adaugat alte cateva sute de cartele telefonice gasite, de asemenea, asupra detinutilor sau in pachetele destinate acestora. Firesc, concluzia care se poate trage din aceste informatii este aceea ca unitatea de detinere de la Colibasi seamana mai degraba cu un sat fara caini decat cu un penitenciar de maxima siguranta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.