Traian Basescu iar ne-a pacalit! Parea sincer indignat ca diplomatii indraznesc sa pretinda cresteri salariale si il chestiona pe Lazar Comanescu, trimisul Romaniei la UE, asemenea unui profesor care si-a prins invatacelul cu fituica, despre chiri
Traian Basescu iar ne-a pacalit! Parea sincer indignat ca diplomatii indraznesc sa pretinda cresteri salariale si il chestiona pe Lazar Comanescu, trimisul Romaniei la UE, asemenea unui profesor care si-a prins invatacelul cu fituica, despre chiria pe care o plateste statul la Bruxelles.
Atunci mi-am zis: gata! S-a terminat cu risipa la MAE! Sa vezi ca il pune pe Cioroianu sa trimita Corpul de control peste Motoc, ambasadorul Romaniei la ONU, sa vada cine i-a aprobat sa inchirieze, pentru "numai" 15.000 de dolari pe luna, un apartament in luxosul Trump World Tower (foto medalion) din "downtown" Manhattan. In 2001, domnul Motoc s-a aratat nemultumit de apartamentul de protocol din cladirea cu 22 de etaje pe care o detine Romania la New York. Si asta in ciuda "imbunatatirilor" platite de Ministerul Afacerilor Externe cu milioane de dolari unei firme de arhitectura pentru care lucra, la vremea respectiva, doamna Mihaela Geoana, sotia ambasadorului de la Washington.
10.000 pe luna pentru Manolescu
Sau sa vezi ca o sa trimita controlul peste "condeierul" Nicolae Manolescu, ambasadorul Romaniei la UNESCO. Un intelectual subtire care si-a dorit casa cu curte la Paris, dar, pentru ca nu a fost chip sa gaseasca, s-a resemnat sa ocupe un duplex care costa aproape 10.000 de euro pe luna. Exemplele ar putea continua, dar as dori sa ma opresc asupra unuia dintre protejatii domnului Traian Basescu: Teodor Baconschi.
Ce personaj distins, invaluit intr-un nor de fum parfumat, lasat de pipa, este domnul ambasador! L-am sustinut din umbra atunci cand Ion Iliescu voia sa il recheme din misiunea de la Vatican. Mai mult, cand a trecut pe la Comisiile reunite ale Parlamentului pentru politica externa, am scris, cu un strop de ironie, "OUI" pe biletelul de vot. Credeam ca "va da bine" ca ambasador la Paris, excelenta sa domnul Teodor Baconschi! Cand colo, ce surpriza! Dumnealui isi incepe misiunea printr-o gafa de proportii: a decis sa se mute din ambasada, caracterizand-o drept "cocina", si a gasit un apartament in oras, cu "doar" 12.000 de euro pe luna! Deja i-a fost trimisa si echipa care sa se ocupe de renovare.
Palat din patrimoniul Frantei, abandonat
Romania este proprietara palatului de 2000 metri patrati care gazduieste resedinta ambasadorului de la Paris. O cladire pe care statul francez a clasat-o in patrimoniul sau. Unul dintre cele mai frumoase monumente din "Orasul lumina". Sau ar trebui sa fie, daca MAE nu l-ar lasa in starea de degradare in care se afla, in ciuda banilor care s-au platit pentru numeroase restaurari care s-au dovedit dezastruoase. Cred ca vizitatorii francezi sunt dezamagiti la vederea stucaturilor unse cu bronz de sobe, a turturilor de cristal din candelabre prafuiti si acoperiti de panze de paianjen, a mastilor care impodobesc loggia cladirii, mancate de zoaiele scurse din covoarele puse la spalat de generatii de gospodine zeloase sa faca grijitura de Paste "a la Romania". Palatul a fost construit de o contesa pentru a-i gazdui colectia de mobilier Louis XV, iar Romania a cumparat cladirea cunoscuta si azi cu numele de Hotel de Behague cu tot ce continea ea, de la mobilier si tablouri pana la prosoape. Comunistii au construit in parcul palatului o hidoasa cazarma, actuala ambasada, care isi expune indecent lenjeria in ferestre, printre borcane de muraturi si muscate inflorite. Din colectia contesei mare lucru nu a mai ramas, caci MAE caseaza mobilierul la fiecare 20 de ani?! S-au "casat" astfel, pe la anticarii parizieni, nu numai fotolii si comode ci si tablouri sau tapiserii de pret. Comunistii stiau si ei ce este bun! Astazi, garsonierele de protocol, in care ar trebui cazate personalitatile Romaniei in vizita la Paris, sunt mobilate asemenea camerelor din hotelurile sindicatelor de pe vremea "impuscatului". Ma asteptam, din partea unui intelectual, asa cum se pretinde domnul Baconschi, sa-si suflece manecile, sa ceara bani (ca uite, pentru apartamentul lui din oras se gasesc) si sa faca ce asteapta si statul francez de atat timp: sa redea stralucirea de alta data resedintei ambasadorului Romaniei la Paris. Pentru ca Franta nu este indiferenta fata de cladirile de patrimoniu, nu asteapta ca acestea sa se prabuseasca pentru a trage tunuri imobiliare. Iar excelenta sa, domnul Baconschi, ar putea apela si la sprijinul colegilor sai de la Institutul Cultural Roman, a carui sucursala, aflata la aceeasi adresa, inchiriaza sali de teatru prin Paris pentru ca este prea greu sa gaseasca resurse pentru restaurarea celei pe care o are palatul. O sala celebra si ea in capitala Frantei si pe care intelectualii din Hexagon o asteapta de ani buni. Noul nostru ambasador la Paris, desi intelectual, al Grupului de Dialog Social, se comporta in buna traditie securisto-comunista: prefera sa se mute din ambasada unde prea multi ochi si prea multe urechi l-ar spiona si l-ar impiedica sa-si desfasoare activitatea...diplomatica! Si pentru asta, romanul plateste!
Eugen MIHAESCU
(n.r. - intertitlurile apartin redactiei)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.