Amplasarea unei baze militare a Rusiei in Serbia ar ajuta Belgradul sa pastreze integritatea teritoriala a tarii, a afirmat, saptamana aceasta, presedintele comunitatilor sarbe din Kosovo, Marko Jaksi, intr-un interviu acordat publicatiei belgradene
Amplasarea unei baze militare a Rusiei in Serbia ar ajuta Belgradul sa pastreze integritatea teritoriala a tarii, a afirmat, saptamana aceasta, presedintele comunitatilor sarbe din Kosovo, Marko Jaksi, intr-un interviu acordat publicatiei belgradene Glas Javnosti. "In cazul recunoasterii independentei Kosovo de catre SUA, se va pune problema daca mai este oportun pentru Serbia sa faca parte din organizatii europene, precum UE sau NATO", a declarat Jaksic, precizand ca "nu albanezii ne iau teritoriul, ci NATO, care doreste sa creeze un stat al sau in Balcani. Declaratiile presedintelui comunitatilor sarbe din Kosovo intervin in contextul in care Partidul Democrat al premierului Vojislav Kostunita a amenintat cu ruperea relatiilor cu NATO daca organizatia va recunoaste independenta provinciei, incalcand astfel legislatia internationala si prevederile rezolutiei 1244. Aflat, zilele acestea, la reuniunea ONU de la New York, presedintele sarb, Boris Tadici, a profitat de ocazie pentru a reitera pozitia Belgradului in dosarul Kosovo, declarand ca NATO nu poate recunoaste independenta provinciei pentru ca este o alianta militara, nu un stat. Astazi are loc la New York reuniunea Grupului de Contact (SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Rusia) pentru solutionarea conflictului din Kosovo, la care este asteptat si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.