Cel mai recent film al regizorului Nicolae Margineanu, "Logodnicii din America", va fi lansat in cinematografele din Romania, maine, proiectia de gala urmand sa aiba loc la Cinema Scala. Avand la baza un scenariu de Eva Sarbu, filmul lui Nicolae M
Cel mai recent film al regizorului Nicolae Margineanu, "Logodnicii din America", va fi lansat in cinematografele din Romania, maine, proiectia de gala urmand sa aiba loc la Cinema Scala. Avand la baza un scenariu de Eva Sarbu, filmul lui Nicolae Margineanu isi propune sa vorbeasca altfel despre dramele profunde pe care regimul comunist le-a lasat in planul familiei, la nivelul individului, se vrea un alt fel de a privi comunismul - de jos in sus, din interior spre exterior. Cu o distributie remarcabila (Marcel Iures, Maria Ploae, Horatiu Malaele, Tamara Cretulescu, Monica Ghiuta, Cornel Scripcaru si studentii Oana Maria Margineanu si Andrei Runcanu), productia lui Nicolae Margineanu are toate datele pentru a deveni un succes.
Infiltrata in structurile cele mai adanci ale vietii intime, in perioada de dinainte de 1989, minciuna iese la iveala cu violenta, dupa 20 de ani, atragand dupa ea mini-tregedii, gesturi disperate, vieti distruse. Scenariul Evei Sarbu incurca si descurca itele destinului, creeaza o poveste complicata, cu toate ingredientele dulcege-amarui necesare unui succes de public. Pe scurt, o femeie (Sanda - Maria Ploae) isi tradeaza prietena cea mai buna (pe Maria - Tamara Cretulescu), aranjand lucrurile in asa fel incat, cu ajutorul Securitatii, ea (Maria) sa plece in America intr-o asa-zisa "misiune", pentru ca, in acest timp, sa-i fure barbatul. Si, ca tacamul sa fie complet, cele doua femei sunt insarcinate cu acelasi barbat (Radu - Marcel Iures), un Don Juan cam slab de inger, iar peste ani, vreo 18, cei doi copii (Petru si Irina - Andrei Runcanu si Oana Maria Margineanu), baiat si fata (cum altfel?!), frate si sora, se indragostesc unul de altul... Mai exact fata, care e gata sa faca moarte de om (la propriu) cand aude ca logodnicul mult dorit din America este fiul tatalui ei. Si toata povestea se petrece intr-un weekend "pasnic", cu scene filmate pe alocuri in culori cehoviene, in vila de la Snagov a prietenei tradatoare. Un homosexual, prieten al Mariei (Willi - Horatiu Malaele) plus un fost securist, actual mare afacerist, (Cornel Scripcaru) intregesc tabloul.
"Scenariul pentru mine este o partitura si mi-am permis sa fac schimbari", a declarat regizorul la conferinta de presa, marturisind in acelasi timp ca scena finala ii apartine in exclusivitate si ca acesta este si motivul pentru care a trecut pe generic "<<Dupa un scenariu de Eva Sarbu>>". Cu accente pe alocuri de telenovela, filmul se salveaza (tot pe alocuri), prin interpretare (din loc in loc mai scapa cate un gest patetic si cate-un cuvant rostit nefiresc).
Marturisind ca rolul a fost pentru ea "o adevarata provocare", Maria Ploae, careia i se distribuise initial partitura Tamarei Cretulescu, interpreteaza in film o "ticaloasa", cum si-a autodefinit personajul. Tamara Cretulescu povesteste, in schimb, ca nu si-a indragit personajul la inceput. "Cand am citit prima oara scenariul Evei Sarbu, personajul meu mi-a fost extraordinar de antipatic. Aproape ca nu voiam sa-l fac. Intotdeauna cei care vin cu sabia dreptatii in mana sunt incomozi, antipatici (...) as fi dorit sa "salvez" cumva personajul meu, asa ca am stabilit ca nu a venit (in Romania - n.r.) pentru a-si face dreptate, ci pentru ca ii promisese fiului ei ca-si va cunoaste tatal".
La cinci ani dupa "Binecuvantata fii, inchisoare", Nicolae Margineanu aduce pe piata romaneasca de film o noua productie a carei tema este legata de perioada comunista. Cu o doza bunicica si de sare, si de piper, filmul ar putea fi un succes de public.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.