"Suntem pe cale sa mai recuperam niste bratari dacice", a declarat ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, cu ocazia lansarii proiectului Phare Twinning "Consolidare institutionala, redactare de legislatie secundara si formare in domeniul
"Suntem pe cale sa mai recuperam niste bratari dacice", a declarat ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, cu ocazia lansarii proiectului Phare Twinning "Consolidare institutionala, redactare de legislatie secundara si formare in domeniul patrimoniului cultural si al bunurilor culturale mobile".
"Cat mai multe", a spus Iorgulescu, care nu a oferit alte amanunte privind aceste "recuperari" (de fapt cumparari din bani publici) ale patrimoniului national. Programul, lansat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), este prima componenta a proiectului Phare "Sistem integrat de gestiune a informatiilor pentru protectia patrimoniului cultural mobil si a bunurilor culturale", si are o valoare totala de 1,75 milioane de euro. In urma unei licitatii, a fost contractata, in septembrie, Agentia pentru Integrarea Europeana si Dezvoltare Economica (AEI) din Austria, avand in alcatuirea sa functionari din opt ministere federale din Austria. Echipa de twinning propusa de AEI este formata din opt experti din Austria, doi experti din Italia si cate un expert din Franta si Marea Britanie. Reprezentantii MCC au aratat ca pentru protejarea patrimoniului cultural mobil al Romaniei este necesara reducerea exportului si a comertului ilicit, a numarului de furturi, distrugeri si falsificari ale bunurilor culturale. Acest scop se vrea a fi atins prin consolidarea institutionala a ministerelor de resort si a organelor aflate in subordinea acestora, care sunt implicate in protectia bunurilor culturale: MCC si directiile judetene ale acestuia, Ministerul Internelor si Reformei Administrative (Inspectoratul General al Politiei Romane, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera) si Ministerul Economiei si Finantelor (Autoritatea Nationala a Vamilor). Proiectul se desfasoara in perioada 2007-2009. Rezultatele preconizate sunt realizarea unui sistem de monitorizare si protectie integrata, achizitia de echipamente soft si hard compatibile cu acest sistem, instruirea a 280 de angajati ai institutiilor beneficiare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.