Evenimentul beneficiaza de organizatori prestigiosi: Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta (FNSA), Academia Romana, Academia Franceza, Institutul Francez de Relatii Internationale (IFRI) si Academia Regala de limba si literatura franceza din Belg
Evenimentul beneficiaza de organizatori prestigiosi: Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta (FNSA), Academia Romana, Academia Franceza, Institutul Francez de Relatii Internationale (IFRI) si Academia Regala de limba si literatura franceza din Belgia.
Printre cei 35 de participanti (din noua state) asteptati la Sinaia se numara multe nume ilustre, din domenii foarte diferite.
Din comitetul stiintific fac parte trei academicieni romani: scriitorul Eugen Simion, istoricul Dan Berindei si cercetatorul Maya Simionescu, director al Institutului de Biologie Celulara din Bucuresti. Dar si literatul Jaques de Decker, secretarul permanent al Academiei Regale din Belgia, precum si Thierry de Montbrial, fondatorul si directorul general al IFRI, unul dintre cel mai influente think-tank-uri din Franta. Editorialist la "Le Monde", de Montbrial a condus, in anii '70, Centrul de analiza si prognoza al Ministerului francez de Externe, apoi, intre 1993 si 2001, a fost presedintele Fundatiei pentru Cercetare Strategica. Tot de pe malurile Senei vine la Sinaia si reputatul sovietolog Helene Carrere d'Encausse, secretar permanent al Academiei Franceze. Carrere d'Encausse este celebra pentru a fi prevestit, insa din 1978, prabusirea URSS-ului.
Din afara granitelor geografice ale Europei este asteptat profesorul israelian de origine romana Jean Askenasy, somitate a neurologiei mondiale, director al "Institutului de studii asupra somnului" din Tel Aviv.
Istorici, literati, savanti, economisti si diplomati vor aborda problema identitatii europene dintr-o perspectiva multidisciplinara. La dezbateri vor participa doi fosti presedinti ai Romaniei (Ion Iliescu si Emil Constantinescu) si doi fosti premieri (Petre Roman si Adrian Nastase). Printre invitati se numara doar doi reprezentanti ai presei: Jean Francois Peres, directorul revistei "Regard", si colega noastra, Miruna Munteanu. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.