Companiile de utilitati, cele mai atractive segmente ale activitatilor de consolidareAnul acesta, piata romaneasca va fi marcata de achizitii si fuziuni a caror valoare va depasi pragul de 2,5 miliarde euro, valoarea medie a fiecarei tranzactii ridic
Companiile de utilitati, cele mai atractive segmente ale activitatilor de consolidareAnul acesta, piata romaneasca va fi marcata de achizitii si fuziuni a caror valoare va depasi pragul de 2,5 miliarde euro, valoarea medie a fiecarei tranzactii ridicandu-se la 15 milioane euro, a declarat directorul executiv al Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila. Potrivit acestuia, proiectele greenfield vor reprezenta principalele surse de investitii straine directe, odata cu finalizarea celor mai importante privatizari. "Companiile de utilitati vor reprezenta in continuare unul dintre cele mai atractive segmente ale activitatilor de consolidare, de asemenea proiectele greenfield devin noul punct de atractie pentru investitorii straini in Romania", a spus Danila."Competitia de pe piata bancara romaneasca este in crestere"In ceea ce priveste sistemul bancar, Danila spune ca se asteapta ca si acest an sa fie unul de exceptie in ce priveste fuziunile si achizitiile de pe piata bancara din Europa. Acesta este de parere ca privatizarea fostelor banci de stat din regiune a stimulat procesul de achizitii in sistemul bancar. "Competitia de pe piata bancara romaneasca este in crestere, Romania fiind in prezent una dintre principalele scene pe care se confrunta jucatori de talie mondiala", a mai spus Danila. In contextul in care intermedierea financiara este inca la un nivel redus, tinand cont ca activele bancare detineau o pondere de 51% din PIB la sfarsitul lui 2006, fata de alte tari din regiune care au depasit nivelul de 100%, Danila spune ca potentialul pietei romanesti este ridicat. Presedintele BCR e de parere ca turbulentele de pe pietele internationale, care au condus la deprecierea monedei nationale cu peste 9% fata de euro in ultima perioada, nu au avut efecte negative asupra sistemului bancar romanesc. BCR: Crestere economica de 6%, deficit de cont curent de 14%Directorul executiv al BCR a subliniat faptul ca Romania este a doua tara dupa Slovacia in regiunea Europei Centrale si de Est din punctul de vedere al cresterii economice. Totodata, acesta a spus ca BCR estimeaza ca Romania va avea, in perioada 2007-2009, o crestere economica anuala medie de 6%, concomitent cu o accentuare a deficitului de cont curent la 14%, pentru fiecare dintre urmatorii doi ani.
In ceea ce priveste nivelul actual al deficitului de cont curent, Danila e de parere ca adancirea accentuata a acestuia, mai ales in ultimul an, reflecta faptul ca economia Romaniei are inca nevoie de restructurare si de investitii pentru ca pozitia sa competitiva pe piata europeana si mondiala sa se imbunatateasca. Presedintele BCR a tinut sa precizeze ca deficitul de cont curent, considerat unul dintre principalele riscuri pentru economia Romaniei, poate prezenta si aspecte pozitive pe termen mediu si lung.
Acesta a mai subliniat faptul ca de la inceputul lui 2007 cresterea consumului intern a incetinit fata de ultimul trimestru din 2006, ceea ce indica o crestere sustenabila a economiei Romaniei.
De asemenea, Romania detine inca un avantaj competitiv constand in costul fortei de munca.
In Romania, acest raport a fost in 2006 de 2,3 euro pe ora, fata de media de 21,2 euro pe ora in spatiul Uniunii Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.