Presedintele PSD Mircea Geoana a expus ieri pe larg conditiile pentru formarea unui nou Executiv, in care sa fie cooptati si pesedistii. Cu viteza luminii insa, de la Palatul Victoria, premierul Tariceanu a exclus categoric o formula guvernamental
Presedintele PSD Mircea Geoana a expus ieri pe larg conditiile pentru formarea unui nou Executiv, in care sa fie cooptati si pesedistii. Cu viteza luminii insa, de la Palatul Victoria, premierul Tariceanu a exclus categoric o formula guvernamentala din care sa faca parte si PSD, acuzandu-i pe social-democrati de "santaj politic". "Am fost clar: nu exista nici cea mai mica oportunitate a unei astfel de formule guvernamentale (n.r. din care sa faca parte si PSD). Avem abordari diferite si nu raspund la santaj politic. Daca PSD vrea prin motiunea de cenzura sa ajunga la guvernare este santaj politic", i-a taiat Tariceanu macaroana lui Geoana.
Presedintele pesedistilor a aratat ca prima conditie stabilita tine de devansarea aplicarii Legii pensiilor, initiata de PSD, de la 1 ianuarie 2008 la 1 noiembrie 2007. El a aratat ca a doua conditie tine de reintroducerea subventiilor in agricultura, incepand din aceasta toamna, pe baza propunerilor facute in motiunea simpla a PSD, votata in iunie in Camera Deputatilor. Geoana a mai spus ca o alta conditie se refera la reconfirmarea solicitarii PSD ca domeniului Educatiei sa i se aloce 7% din PIB, concomitent cu elaborarea unui pact national pe zece ani privind Educatia. O alta conditie se refera la adoptarea Legii privind cresterea salariilor profesorilor si la majorarea alocatiilor pentru tinerele mame. PSD sustine, de asemenea, identificarea de resurse pentru acordarea de medicamente gratuite si compensate, in proportie de 95%, pentru persoanele care au un venit mai mic de 300 RON pe luna. Social-democratii doresc si cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Geoana a mai spus ca, daca PSD va fi solicitat sa preia guvernarea, dupa adoptarea motiunii de cenzura si caderea actualului guvern, nu va ezita sa o faca. El a aratat ca, dupa trecerea motiunii, responsabilitatea pentru o noua majoritate, pentru un guvern eficient si pentru politicile publice puse drept conditii obligatorii de PSD, apartine, in principal, presedintelui Traian Basescu si partidelor parlamentare. "Daca vom fi la putere vom avea program de guvernare cu aceste elemente, daca vom fi in opozitie vom vota exclusiv aceste proiecte si nimic altceva din partea unor guverne de dreapta", a spus Geoana.
La bursa zvonurilor politice s-a vehiculat ieri ipoteza formarii unui guvern PSD-PNL, in care social-democratii ar urma sa primeasca portofoliile ai caror ministrii sunt sau urmeaza a fi vizati de DNA: ministerul Justitiei, Muncii, Finantelor si Sanatatii.
Mihalache, lasat la vatra
El a anuntat ca deputatul Dan Mihalache a fost exclus de pe lista PSD pentru PE, pentru ca a avut "o iesire inacceptabila". Intrebat daca l-a exclus pe deputatul PSD Dan Mihalache de pe lista candidatilor PSD pentru Parlamentul European, Geoana a raspuns: "Da. Pentru ca a avut, nemultumit de pozitia pe care se afla pe lista noastra, o iesire inacceptabila si un comentariu inacceptabil politic". "Daca nu-i convenea pozitia pe care se afla, trebuia sa nu mai candideze", a adaugat Geoana. Intrebat cand a luat aceasta decizie, Geoana a raspuns: "Azi in biroul meu, la auzul acestor comentarii". Potrivit listei cu candidati social-democrati, finalizata luni la Biroul Permanent National, Dan Mihalache ocupa locul al zecelea. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.