Cel mai probabil, fisierul foto a fost printat, scanat si postat din nou pe site. Este cea mai simpla metoda care se poate aplica in asemenea situatii.
Cele doua facsimile au fost postate prima data pe Internet in ziua de 23 septembrie 2007, la
Cel mai probabil, fisierul foto a fost printat, scanat si postat din nou pe site. Este cea mai simpla metoda care se poate aplica in asemenea situatii.
Cele doua facsimile au fost postate prima data pe Internet in ziua de 23 septembrie 2007, la ora 11,00. Din fotografia alaturata se poate observa ca, marti, 25 septembrie ora 14,39, facsimilul care contine stampila si semnatura colonelului Florian Coldea a fost inlocuit cu altul care aparent are aceleasi caracteristici, dar a fost atent prelucrat pentru a nu se mai vedea falsul grosolan pe care Ziarul ZIUA l-a descoperit. In aceste conditii este evident faptul ca Mugur Ciuvica a dorit sa stearga urmele falsului grosolan. Reamintim faptul ca dupa ce a fost invitat in redactia ZIUA, Mugur Ciuvica a sustinut cu tarie ca, "am incredere foarte mare in sursa acestor documente si am convingerea ca documentele sunt absolut reale. In legatura cu posibilitatea unei intoxicari, v-as atrage atentia ca este posibil ca dumneavoastra (Ziarul Ziua-n.r.) sa fiti victima unei intoxicari".
Pentru moment, Serviciul Roman de Informatii a refuzat sa faca vreun comentariu pe marginea dezvaluirilor facute de reporterii ZIUA. Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, ne-a declarat ca, "toate rezultatele verificarilor dispuse de directorul SRI vor fi comunicate Comisiei de control in termenul convenit impreuna cu Comisia in cadrul audierii".
Misteriosul "Grup de Evidenta"
Este suspect modul cum a reactionat Serviciul Roman de Informatii la dezvaluirile lui Ciuvica. Nu credem ca specialistii din SRI nu au demarat cercetarile inca din momentul in care Ciuvica a iesit in fata ziaristilor cu cele doua facsimile. Modificarile din documentul prezentat de Ciuvica si semnalate in editia de ieri a ziarului Ziua ar fi trebuit descoperite imediat de angajatii SRI. Astfel se putea demonta din fasa acest scandal declansat de presedintele GIP care pune intr-o lumina nefavorabila Serviciul Roman de Informatii in raporturile de colaborare cu celelalte servicii secrete din NATO si UE. SRI se pare ca a fost preocupat mai mult de faptul ca Ciuvica a dezvaluit faptul ca in interiorul serviciului exista un Grup de Evidenta in cadrul caruia ar actiona ofiterii acoperiti. Nu este exclus ca cele doua documente semnate de generalul Stanciu sa fie autentice si cel care le-a livrat lui Ciuvica sa le fi modificat prin adaugarea semnaturii lui Coldea, datei si stampilei SRI pentru a le oferi un grad mai mare de credibilitate. O alta ipoteza este aceea ca modificarile sa fi fost facute dupa ce Ciuvica a primit documentele de la sursa in care a spus ca are mare incredere.
Scurgeri de informatii
Indiferent de cum va evolua acest scandal, un lucru este sigur: din SRI au loc scurgeri de informatii secrete.
Acest lucru arunca o umbra de indoiala asupra acestui serviciu si pune sub semnul intrebarii seriozitatea ofiterilor SRI care ajung sa colaboreze cu omologii din serviciile NATO si UE.
Toate aceste scandaluri de presa in care este implicat SRI sunt atent monitorizate de cancelariile occidentale, dar si cele de la Rasarit.
Daca cei din Vest se uita cu ingrijorare la ce se intampla cu principalul serviciu de informatii din Romania, probabil ca cei din Est se bucura de esecurile si loviturile pe care SRI le primeste cu sau fara interventia lor. (D.S.S.)
Norica Nicolai, senator PNL
Stiu ca aveti si voi securistii vostri
"Nu ma intereseaza deloc povestea asta. De principiu, m-am lamurit deja cu privire la acest subiect. Stiu ca aveti si voi (Ziua n.r.) securistii vostri. Daca povestea ar fi prezentata drept reala, asta ar reprezenta o lovitura pentru serviciile secrete. Drept urmare, practic este ca documentele SRI sa fie prezentate drept false. Am inteles ideea asta. Sa nu incerce sa demonstreze Victor Roncea ca eu si Teodor Melescanu suntem spioni caci s-ar putea sa ne mobilizam si sa demonstram noi altceva. Este o batalie care nu ma priveste pe mine, nu este a mea. Avertizez pe toti aceia care vor sa imi terfeleasca numele ca este posibil sa apelez la organizatii internationale." (R.G.)
George Scutaru, deputat PNL
Deocamdata, o supozitie
"Deocamdata, o iau ca pe o supozitie. Din pacate, Romania este tara tuturor posibilitatilor. Am inteles ca cei de la SRI isi vor prezenta propriile concluzii intr-o saptamana, in urma unui control intern pe care-l efectueaza. Sa asteptam care vor fi acestea. Pana atunci nu m-as lansa in speculatii pe aceasta tema."
Liviu Codarla (PD), membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI
"Astept o expertiza pertinenta"
"Nu pot sa ma pronunt inca daca documentele SRI sunt sau nu sunt false. Astept cu nerabdare sa fie facuta o expertiza pertinenta a documentelor. Atunci o sa stim daca avem de-a face cu o manipulare, cu o intoxicare deliberata sau cu purul adevar." (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.