"Procesul legislativ nu este inca incheiat. Sunt numeroase experiente organizatorice de pe urma carora au aparut modificari de ordin tehnic, cele mai multe dintre ele se afla la Parlament si urmeaza sa fie adoptate de Camera Deputatilor saptamana
"Procesul legislativ nu este inca incheiat. Sunt numeroase experiente organizatorice de pe urma carora au aparut modificari de ordin tehnic, cele mai multe dintre ele se afla la Parlament si urmeaza sa fie adoptate de Camera Deputatilor saptamana urmatoare, ceea ce inseamna ca, pana la data alegerilor europarlamentare, legislatia sa fie nu numai in vigoare, dar si trecuta prin Parlament, ca sa aiba intregul gir democratic", a recunoscut ieri, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, la dezbaterea organizata de CNA in legatura cu rolul mass-media la alegerile europarlamentare.
Potrivit lui Olteanu, fata de legislatia adoptata acum noua luni cu privire la organizarea si desfasurarea alegerilor europarlamentare, modificarile aduse ulterior si promovate prin ordonante de Guvern privesc mai ales chestiuni tehnice care tin de eficientizarea organizarii la alegeri a Ministerului Administratiei si Internelor sau a Autoritatii Electorale Permanente si nu se refera la ceea ce vor avea de facut cetatenii pe 25 noiembrie.
"Aceasta intarziere in adoptarea legislatiei a fost cauzata de dorintele partidelor de a elimina orice suspiciuni", a spus seful Camerei, potrivit Rompres.
In opinia lui Olteanu, principalul dubiu ridicat de alegerile din 25 noiembrie tine de prezenta la vot, insa a mentionat ca absenteismul a reprezentat o problema si in alte tari UE. Referindu-se la factorii care determina prezenta scazuta la urne, liberalul a acuzat lipsa de informare a cetatenilor pe teme europene, dar si "subiecte paralele" de politica interna. "Speram totodata ca legile in domeniu sa fie aplicate si respectate", a mai spus presedintele Camerei, exprimandu-si speranta ca, la europarlamentarele din 2009, Romania va avea un cadru legislativ mai bun.
Trei proiecte
In Camera Deputatilor au mai ramas de votat trei proiecte de lege privind aprobarea unor ordonante de urgenta care modifica Legea 33/2007 care vizeaza alegerile europarlamentare. Daca deputatii nu vor reusi sa adopte in timp util proiectele si sa parafeze astfel noi reglementari, atunci euroalegerile se vor desfasura conform Legii 33 si a ordonantelor de modificare a acesteia. Ordonantele vizeaza, intre altele, masuri cu privire la modul de constituire a birourilor electorale, documentele nationale de identitate care fac dovada domiciliului sau resedintei in Romania, modul de obtinere si utilizarea dovezii eliberate de Autoritatea Electorala Permanenta alegatorilor comunitari. (O.B.)
Deputatii incearca sa desparta referendumul de alegeri
Deputatii au gasit o modalitate de a-l impiedica pe presedintele Traian Basescu sa organizeze referendumul privind votul uninominal in aceeasi zi cu euroalegerile. Membrii comisiei juridice de la Camera au adoptat, marti, un amendament la Legea referendumului, potrivit caruia daca se stabileste organizarea unui referendum national in aceeasi zi cu alegerile, acestea se amana automat. Democratii au anuntat ca vor contesta textul la Curtea Constitutionala.
Foto: Mediafax Initiatorul textului, deputatul PSD Eugen Nicolicea a sustinut ca amendamentul a fost adoptat cu ocazia reexaminarii Legii referendumului, care trebuia pusa de acord cu o decizie a Curtii Constitutionale din 4 aprilie 2007, privind neconcordanta cu Legea fundamentala a unor prevederi. Social-democratul a fost contrazis imediat de deputatul PD Daniel Buda: "Nu se putea reformula un astfel de amendament pe o decizie a Curtii Constitutionale, deoarece noi, in comisie, nu eram sesizati cu un proiect de lege la care sa se poata aduce astfel de amendamente". Buda a amintit ca aceasta lege a fost de foarte multe ori contestata la Curtea Constitutionala si, de fiecare data, forul a decis ca este neconstitutionala. De altfel, suparati ca amendamentul in cauza "rapeste indirect dreptul presedintelui de a convoca un referendum care sa se suprapuna cu alegerile", democratii au anuntat ca, daca textul va fi adoptat si de plenul Camerei, PD va sesiza Curtea Constitutionala. Potrivit liderului PD, Emil Boc, modificarea Legii referendumului denota "spaima fata de votul uninominal" a partidelor care au fost de acord cu amendamentul. PSD, prin vocea secretarului general Titus Corlatean, a declarat ca practica europeana respinge suprapunerea de alegeri cu alte evenimente politice, gen referendum. Si UDMR a aratat ca nu este de acord cu suprapunerea celor doua scrutine. Daca textul va fi adoptat si de plenul Camerei, atunci seful statului nu va mai putea organiza consultarea populara pe 25 noiembrie, in ziua euroalegerilor, astfel ca parlamentarii nu vor mai fi constransi sa grabeasca adoptarea votului uninominal pana la data impusa de presedinte. (Raluca PAPADOPOL)
Ultima zi de inscrieri
PSD, UDMR, PC si PRM au depus, ieri, in ultima zi permisa de lege, listele de candidati pentru alegerile pentru Parlamentul European. Anterior, la Biroul Electoral Central au fost inregistrati si eurocandidatii democrati si cei liberali.
O delegatie a PSD, condusa de secretarul general al partidului, Titus Colatean, a depus la BEC lista candidatilor pentru alegerile la PE. Corlatean, candidatul aflat pe prima pozitie pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare, a anuntat ca, daca va fi ales, va ramane doi ani la Bruxelles, urmand sa isi exercite in continuare si atributiile functiei de secretar general al partidului. Seful de campanie al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri ca doreste ca in aceasta campanie partidele sa nu recurga la mita electorala, sub forma de produse alimentare. Cu doar cateva ore inainte, udemeristii, avandu-l in frunte pe presedintele Marko Bela, au urmat acelasi procedeu. Membrii delegatiei au purtat esarfe verzi-albastre cu insemnele Uniunii si cu sigla UDMR. Cu aceasta ocazie, Marko Bela a spus ca spera ca Uniunea sa obtina peste cinci la suta din voturi la alegerile europarlamentare si sa trimita, astfel, doi parlamentari la Bruxelles. In urma cu doua zile, PLD si PD au depus listele candidatilor la alegerile pentru Parlamentul European. Lista democratilor este deschisa de vicepresedintele Sorin Frunzaverde. Frunzaverde este urmat de deputatul Roberta Anastase, de primarul orasului Oradea, vicepresedintele PD Petru Filip, de deputatul Monica Ridzi, deputatul Marian Jean Marinescu si de senatorul Maria Petre. Urmatorii pe lista sunt Rares Niculescu, consilierul lui Vasile Blaga, si Marian Zlotea, fostul sef al ANPC. Tot marti, o delegatie liberala compusa din Crin Antonescu, Renate Weber, George Scutaru si Dan Motreanu a inregistrat candidaturile PNL la PE. (R.A.)
Informare de 1,2 milioane de lei
Guvernul va aloca o suma de circa 1,2 milioane lei pentru realizarea unei campanii de informare, la radio si TV, premergatoare alegerilor europarlamentare, cu rolul de a creste rata participarii la vot.
Anuntul a fost facut de Alfred Bulai, presedintele Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, in prima parte a conferintei internationale "Mass-media si alegerile europarlamentare", organizata de CNA, ieri si astazi, la Palatul Parlamentului. "Ministerul Administratiilor se ocupa in principal de alegeri, oricare ar fi ele.
In fata unor alegeri cum sunt cele care au loc in noiembrie, Guvernul are o problema pentru ca aceastea sunt, pe de o parte, noi pentru Romania si, pe de alta parte, cu siguranta, ele nu sunt la fel de atractive si nu exista nici o experienta sociala in acest sens comparativ cu alte alegeri (...) Am plecat la Agentie de la acest gen de situatie. In cele zece tari care au aderat in 2004 peste tot prezenta la vot a fost mai mica decat la alegerile obisnuite (...) Obiectivul fundamental pe care noi ni l-am propus si care nu tine de cadrul juridic este acela de a incerca sa stimulam participarea cetatenilor la vot", a spus Bulai.
El a anuntat ca Guvernul pregateste o campanie in acest scop. "Va exista o campanie in acest sens la radio si televiziune. S-a facut deja o licitatie, a inceput prin iulie, se va finaliza contractul si probabil ca in luna octombrie se vor produce materialele respective si in perioada premergatoare votului", a spus Alfred Bulai. (R.G.)
Comisia s-a blocat din nou
Comisia de Cod Electoral a intrat din nou in impas in privinta dezbaterilor pe votul uninominal. Ieri, membrii forului au ajuns cu votul doar la articolul 11 al proiectului, din totalul de 56, discutiile blocandu-se la problema modalitatii in care se va face delimitarea colegiilor, uninominal. Folosindu-se de acest prilej, PRM si PSD au parasit sala. In timp ce deputatul UDMR, Marton Arpad, a insistat ca delimitarea colegiilor sa fie facuta de comisia Parlamentului, liberalul Mihai Voicu a apreciat ca acest lucru ar bloca practic legea, din cauza discutiilor lungi si complicate ce ar urma. In replica, Marton a amenintat ca nu va vota legea, lui alaturandu-i-se membrii PSD si PRM. Voicu a acuzat ca discutia cu delimitarea colegiilor este doar o tentativa de tergiversare, iar democratul Valentin Iliescu a apreciat ca "lucrurile merg foarte prost, chiar catastrofal". Comisia de cod electoral a decis, marti, sa mentina prevederea care interzice atat publicarea sondajelor de opinie referitoare la intentiile de vot cu 30 zile inaintea scrutinului, cat si prezentarea de sondaje la iesirea de la urne, inainte de inchiderea votarii. (R.I.P.)
Calendarul europarlamentarelor
Conform Hotararii de Guvern privind calendarul alegerilor pentru PE, data limita pana la care partidele, aliantele politice, organizatiile minoritatilor nationale si candidatii independenti isi pot depune cererile pentru inregistrarea in lista electorala speciala pentru euroalegeri este 26 septembrie, iar campania electorala se va incheia la 24 noiembrie, ora 7.00. Formularea de contestatii privind inregistrarea sau respingerea candidaturilor se poate realiza pana la data de 10 octombrie. La data de 16 octombrie, Biroul Electoral Central declara ramanerea definitiva a candidaturilor. Pana la data de 18 octombrie, prefectii, presedintii consiliilor judetene, respectiv primarul general al municipiului Bucuresti vor trebui sa asigure sediile si dotarea birourilor electorale judetene si al municipiului Bucuresti. Imprimarea buletinelor de vot va avea loc cel mai tarziu pana la data de 10 noiembrie. Votarea se va desfasura in data de 25 noiembrie intre orele 7.00 - 21.00. Persoanelor care se vor afla in sectia de votare la ora 21.00 li se va permite sa-si exercite dreptul de vot. (D.I.)
"Coruptia nu trebuie tolerata"
In perspectiva euroalegerilor din Romania, liderii europeni privesc cu ingrijorare la agitatia de la Bucuresti, cauzata de explozia de dosare. "Daca exista vreo urma de adevar in acuzatiile de coruptie aduse ministrului Justitiei sau oricarui alt ministru, politicienii in cauza ar trebui sa se abtina de la comentarii si sa lase procedurile juridice sa isi urmeze cursul. Coruptia nu trebuie tolerata. Pe de alta parte, daca aceste acuzatii sunt lipsite de substanta si motivate de o razbunare politica sau privata, cei care se afla in spatele lor aduc prejudicii atat imaginii lor, cat si imaginii tarii", ne-a declarat Annemie Neyts, presedintele Partidului European Liberal Democrat si Reformist. (D.E.)
CNA vrea conditii echitabile
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) vrea ca participantii la europarlamentare sa beneficieze de "conditii echitabile" pentru promovarea mesajelor pe radio si TV, a declarat ieri Rasvan Popescu, presedintele Consiliului, la conferinta "Mass-media si alegerile europarlamentare". "Aceste alegeri vor fi o incercare pentru Romania, este prima data cand ele au loc. CNA isi propune ca in aceasta campanie sa asigure conditii cat se poate de echitabile pentru toti participantii, in care ei sa-si poata promova mesajele si sa beneficieze de conditii cat mai bune pentru a putea sa-si expuna programele si sa aduca temele europene acasa", a spus Popescu, potrivit Mediafax. Seful CNA a mentionat ca radiodifuzorii trebuie sa acorde candidatilor la europarlamentare dreptul de a se exprima atunci cand li se aduc acuzatii. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.