"Modificarea are un temei constitutional extraordinar de bine fundamentat, separatia puterilor, care prevede control exclusiv parlamentar asupra Guvernului", ne-a declarat Lucian Bolcas, vicepresedintele executiv al PRM. Acesta sustine ca legislatia
"Modificarea are un temei constitutional extraordinar de bine fundamentat, separatia puterilor, care prevede control exclusiv parlamentar asupra Guvernului", ne-a declarat Lucian Bolcas, vicepresedintele executiv al PRM. Acesta sustine ca legislatia actuala acorda un drept discretionar presedintelui Romaniei de a trimite in Justitie ministrii. Articolul 109 din Constitutie prevede explicit ca urmarirea penala a membrilor Executivului poate fi ceruta de presedintele Romaniei, Senat si Camera Deputatilor. Daca Bolcas s-a multumit sa aprecieze ca aceasta prevedere este "in mod evident o eroare contrara principiului separatiei puterilor, reprezentantii altor partide sunt mai rezervati. Liberalul Bogdan Olteanu nu vede de ce ar trebui desfiintata comisia prezidentiala din moment ce ofera doar un punct de vedere consultativ, intreaga responsabilitate in aceasta chestiune revenindu-i sefului statului. O pozitie similara are si presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Peter Eckstein-Kovacs (UDMR). In schimb, pesedistii vor sa modifice Legea raspunderii ministeriale in alt sens. Astfel, ministrii care sunt si parlamentari pot fi urmariti penal doar cu aprobarea Camerei din care fac parte, seful statului neavand nici un cuvant de spus in aceste cazuri. (Adrian ILIE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.