Piata artei romanesti este imprevizibila. Putini se asteptau sa intalneasca la casele de licitatii un Tonitza sau un Aman - lucrari reprezentative sau mai putin reprezentative din creatia celor doi artisti care au marcat istoria artei romanesti ante
Piata artei romanesti este imprevizibila. Putini se asteptau sa intalneasca la casele de licitatii un Tonitza sau un Aman - lucrari reprezentative sau mai putin reprezentative din creatia celor doi artisti care au marcat istoria artei romanesti ante si interbelice - intr-un moment cand se credea ca au intrat, pentru multe generatii de acum inainte, in alte colectii. Tabloul "Fetita cu fular", ulei pe panza, 28x24 cm, apartinand lui Nicolae Tonitza, a fost adjudecat duminica, 23 septembrie, pentru 150.000 lei de la 62.000, in cadrul licitatiilor de la Monavissa.
O lucrare de dimensiuni mici, 16,5 X 9,5 cm, ulei pe lemn, intitulata "In fata sevaletului" semnata de Theodor Aman, a fost tranzactionata la un pret de aproape trei ori mai mare fata de cel de pornire - 90.000 lei de la 38.000.
La un pret aproape dublu fata de cel de estimare - 45.000 lei de la 27.000 - a fost adjudecata si compozitia in ulei pe carton "Femeie in gradina" realizata de Ion Theodorescu Sion.
Nu i-au lasat indiferenti pe colectionari/negustori de arta nici uleiurile semnate de Vasile Popescu, Ştefan Popescu, Cecilia Cutescu -Storck, Rudolf Schweitzer- Cumpana sau Nicolae Vermont.
Colectionarii sau negustorii de arta s-au intrecut sa intre in posesia uleiului "Cimitir" semnat de Vasile Popescu. Lucrarea, in ulei pe placaj, avand pe verso eticheta de participare la Retrospectiva "Vasile Popescu" (M.N.A.R.), a fost adjudecata la 36.000 lei de la 19.000, in timp ce "Peisaj cu manastire" semnat de Ştefan Popescu afost tranzactionat pentru 24.000 lei de la 14.000. "Peisaj la Balcic", purtand numele pictoritei Cecilia Cutescu-Storck, a atins pretul de adjudecare de 18.000 lei de la 12.000, iar compozitia "Femeie langa stanca" de Vermont a fost adjudecata la pretul de evaluare de 14.000 lei. Surprinzator s-a dovedit si succesul de care s-a bucurat "Portret de tanar", un basorelief in gips turnat semnat de artistul interbelic C. Grigorescu, adjudecat la 29.000 lei de la 900.
La sectiunea "pictura contemporana", uleiul pe panza "Destin" semnat de Sabin Balasa (n. 1932) si-a schimbat proprietarul pentru pretul de intrare in licitatie - 16.000 lei. Tot la pretul de estimare au fost tranzactionate alte doua uleiuri pe panza - unul semnat de Sorin Ilfoveanu (n.1946) - "Culegatorul de flori tamaduitoare" (8.400 lei) - celalalt de Vasile Pop-Negresteanu (n. 1955) - "Copil cu cetera" (6.000 lei).Ciucurencu, protagonistul ofertelor de la AlisUn ulei pe panza de Alexandru Ciucurencu, "In miezul verii", va fi supus licitatiei de duminica, 30 septembrie, de la Casa Alis, la pretul de 35.000 lei. Potrivit catalogului Casei Alis, lucrarea provine din colectia Vladimir Nicolaev. "Ţaranca cu marama" de Francisc Şirato, ulei pe carton, este evaluat, tot la casa Alis, la 25.000 lei, in timp ce o natura statica de Nicolae Darascu, "Masa pescareasca", ulei pe carton, este estimata la 22.000 lei. Lucrari de Iosif Iser, Nicolae Enea si Nicolo Livaditti vor intra in licitatia de duminica la preturi cuprinse intre 11.000 lei ( "La targ" de Iser), si 10.000 lei ("Nud culcat" de Enea si "Portret de familie" de Livaditti).
Mai atrag atentia, nu numai prin rezonanta numelui, ci si prin calitatea artistica, lucrari semnate de Ziffer Sandor ("Autoportret" - 9.000 lei), Gh. Vanatoru (natura statica "Fructe"- 7.000 lei) si, la acelasi pret - 7.000 lei - un portret de barbat de Sava Hentia. Kimon Loghi, Constantin Isachie, Schweitzer- Cumpana si Ion Popescu Negreni sunt prezenti cu uleiuri evaluate la preturi cuprinse intre 5.000 lei (Loghi), 4.500 (Cumpana) si 4.000 lei (Negreni si Isachie).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.