Lichiditatea din piata la termen de la Sibiu a inregistrat ieri o crestere, la aceasta contribuind deprecierile cotatiilor la derivatele pe actiuni. Au fost tranzactionate aproape 7.000 contracte futures si options, valoarea lor reprezentand echivale
Lichiditatea din piata la termen de la Sibiu a inregistrat ieri o crestere, la aceasta contribuind deprecierile cotatiilor la derivatele pe actiuni. Au fost tranzactionate aproape 7.000 contracte futures si options, valoarea lor reprezentand echivalentul a 26,4 milioane de lei.
Revirimentul pietei a fost observat si de Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, care a declarat: "sedinta a adus o crestere considerabila a numarului de tranzactii. Apropierea scadentei lunare se face simtita in mod constant, astfel incat mare parte din investitorii de pe bursa sibiana au inceput sa se orienteze spre celelalte termene".
Pe piata raportului euro/leu, volumele au fost mai reduse fata de sedintele precedente, in lipsa unor evenimente fundamentale importante. Pentru vineri tranzactiile au fost realizate la 3,399 - 3,4 lei, iar pentru decembrie la 3,398 lei.
Pe piata aurului, pretul de cotare pentru vineri a fost de 735 dolari, iar pentru decembrie de 726,5 dolari.
"Derivatele din domeniul financiar se mentin in topul preferintelor, lichiditatea celor din celelalte sectoare ramanand mult in urma, declara Coos. Chiar daca am avut o zi cu lichiditate in crestere, o parte dintre speculatorii short luand decizia de a-si marca partial profiturile".
Cele mai cautate derivate au fost cele pe SIF 5, cu 3.419 contracte, o pondere de 65,5% revenind scadentei decembrie, data pentru care tranzactiile au fost realizate la 4,256 - 4,3325 lei, pretul de cotare fiind stabilit la 4,2648 lei, in scadere cu 8,52 bani fata de luni. Pentru vineri pretul de cotare a coborat cu 8,1 bani, la 4,209 lei, pentru martie cu 8 bani, la 4,5 lei, iar pentru iunie cu 7,35 bani, la 4,751 lei. Pentru aceasta ultima scadenta a fost realizat un hedging, cumparatorul considerand ca pretul ar putea creste cu 5,6 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.