Piata de cursuri de engleza si alte limbi straine pentru mediul de afaceri din Romania se ridica in acest moment la cinci milioane de euro, potrivit estimarilor oficialilor reprezentantei International House din Romania.
"Estimativ, piata romaneasca de limbi straine se ridica la aproximativ cinci milioane de euro, in momentul de fata. Cu toate acestea, vom mai asista la o crestere puternica a pietei de profil doar pentru o perioada cuprinsa intre cinci si sapte ani. La sfarsitul acestui ciclu, sectorul in cauza va ajunge la o valoare de circa 10 milioane de euro. Dupa aceasta perioada se va ajunge la saturatie, iar piata va intra intr-un oarecare regres", a declarat pentru Curierul National Mihai Laurentiu Ganj, Managing Director al IH Bucuresti. Oficialul companiei considera ca evolutia demografica a populatiei din Romania va fi unul dintre factorii decisivi in stagnarea sau regresul pe care il va cunoaste piata de profil, dupa aceasta perioada maxima de sapte ani. "Acelasi lucru se va intampla peste tot in Europa", a opinat Ganj.Ce castiga o companie daca are un angajat poliglotUn studiu publicat de Comisia Europeana in primavara acestui an (perioada analizata fiind 2003-2006 - n. red) a evidentiat ca intreprinderile mici si mijlocii din Europa, care au o strategie in domeniul limbilor straine si investesc in training specializat, genereaza volume de export cu 44% mai mari decat cele care nu fac nimic. Potrivit aceleiasi surse, imposibilitatea angajatilor de a purta o conversatie intr-o limba straina a generat pierderi de peste un milion de euro, in cazul a 10 firme, in perioada mentionata. Totodata, 37 de firme au pierdut intre 8 si 13,5 de milioane de euro,in timp ce 54 de firme au estimat valoarea contractuala pierduta intre 16,5 si 25,3 de milioane de euro.
Grosul pierderilor in afaceri revine insa unui numar de aproximativ 945.000 de intreprinderi mici si mijlocii din UE, care ating in medie 325.000 de euro, intr-o perioada de trei ani.Un manager din Romania plateste 27 de lei pentru o ora de englezaOrice multinationala prezenta pe piata din Romania care isi trimite angajatii pentru a se perfectiona fie in limba engleza, fie in romana, trebuie sa scoata din portofel circa 27 de lei pentru o ora de curs. "Un manager care vine sa acumuleze cunostinte de engleza sau de alta limba trebuie sa plateasca in jur de 27 de lei/ora. Celelalte persoane, care nu fac parte din segmentul de corporate, sunt taxate cu 16,17 lei pentru o ora de curs", ne-a spus Ganj. Managing directorul IH Bucuresti considera ca tarifele din Romania sunt similare cu cele din Ungaria, Serbia, peste cele din Ucraina si Moldova, dar sub Cehia, Polonia sau Slovacia. "In Marea Britanie, de exemplu, anumite tarife sunt de trei ori mai mari decat in Romania", a afirmat Ganj.Compania mizeaza pe afaceri de un milion de euro in 2007Oficialii IH Bucuresti sunt de parere ca cifra de afaceri a International House, in Romania, va atinge un milion de euro la sfarsitul acestui an. "In primele opt luni ale anului in curs, am inregistrat o cifra de afaceri de circa 750.000 de euro, cu 45% mai mult decat in perioada similara a anului trecut", a mentionat Laurentiu Ganj. In prezent, compania are peste 100 de angajati, atat full-time, cat si part-time. "In domeniul pietei de cursuri straine pentru afaceri, un profesor poate ajunge sa castige cel putin dublu", a conchis Ganj.