Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mirza, a anuntat marti ca judetul Suceava va derula mai multe proiecte comune cu regiunea italiana Abruzzo, cu finantare europeana, in principal actiuni pentru pastrarea traditiilor din Bucovina. Mirza a spus, intr-o conferinta de presa, ca la sfarsitul lunii octombrie vor fi lansate trei proiecte comune Suceava-Abruzzo pentru care exista deja asigurata finantarea din fonduri europene.
Unul dintre proiecte, in valoare de o suta de mii de euro, prevede repunerea in valoare a mestesugurilor foarte vechi din Bucovina, ce presupune infiintarea unui atelier de lucru pentru artizanat, care sa fie si o scoala pentru tinerii ce doresc sa invete diverse mestesuguri.
Totodata, prin acelasi proiect, va fi construit un han, dupa modelul din trecut, unde sa fie preparate si servite produse culinare din vechime. Un alt proiect Suceava-Abruzzo va fi realizat in Bazinul Dornelor, unde va fi infiintata o ferma zootehnica si un abator si vor fi preparate produse traditionale din carne si sa fie astfel valorificate produsele bio din aceasta zona.
Intr-un alt proiect, consilieri ai regiunii Abruzzo vor face cursuri de perfectionare cu personal din administratiile din zona de munte a judetului Suceava care s-au constituit intr-un Grup de Actiune Locala (GAL), dupa modelul Comunitatii Montane Valle Rovetto, din Abruzzo.
Judetul Suceava si regiunea italiana Abruzzo au semnat in vara anului 2006 un protocol de colaborare, fiind deja realizate mai multe actiuni comune, in special in domeniul invatamantului, pregatirii agricultorilor si culturii.
"Intr-un an s-au legat foarte multe lucruri intre cele doua regiuni si colaborarea noastra functioneaza bine", a mai spus Gavril Mirza.