Deputatul PSD Vasile Puscas se distanteaza de modul in care au fost intocmite listele si arata ca PSD nu are nici o strategie electorala pentru alegerile de pe 25 noiembrie. Fostul negociator-sef al Romaniei in relatia cu UE spune ca va sprijini la
Deputatul PSD Vasile Puscas se distanteaza de modul in care au fost intocmite listele si arata ca PSD nu are nici o strategie electorala pentru alegerile de pe 25 noiembrie. Fostul negociator-sef al Romaniei in relatia cu UE spune ca va sprijini la vot motiunea de cenzura, insa, in cazul unui esec, actuala conducere va trebui sa se supuna evaluarii unui congres al partidului.

- Veti vota motiunea de cenzura?

- Da.

- Sunt doua variante: motiunea trece sau motiunea nu trece. Ce rezulta dupa fiecare dintre aceste scenarii, in special pentru PSD?

- Exista un scenariu, pe care l-am putea numi matematic, prin care motiunea ar trece. Exista un scenariu politic, in care combinatiile de tip bizantin pot rasturna matematica. La noi in politica, nu intotdeauna doi cu doi fac patru, ci cateodata fac trei sau chiar cinci. In cazul in care motiunea ar trece, atunci presedintele Romaniei trebuie sa-si asume responsabilitatea desemnarii unui nou guvern si, evident, prin aceasta, o evolutie a Romaniei. In cazul in care nu trece, acest guvern isi continua activitatea si traim in aceeasi postura.

In partid, daca nu va t rece motiunea, va fi probabil o noua elegie a responsabilitatii colective si se va merge spre efortul alegerilor pentru Parlamentul European.

- Veti cere din nou asumarea responsabilitatii punctuale?

- Am cerut-o chiar inainte de a se ajunge la procedura de vot, avand in vedere faptul ca procedura motiunii de cenzura este prevazuta in Constitutie. Cei care isi propun un asemenea obiectiv inseamna ca ii vad finalitatea.

- Ce-ar insemna responsabilitatea conducerii? Demisii?

- Responsabilitatea ar insemna, in primul rand, sa se convoace Consiliul National, sa se faca o prezentare a situatiei partidului si sa se poata ajunge la un consens, pentru ca, in final, sa oprim aceasta cadere de aproape un an in sondaje a PSD.

- Cum s-ar putea opri aceasta cadere in sondaje?

- In primul rand, printr-o recredibilizare a partidului, care ar trebui sa vina primordial printr-o altfel de actiune politica, si nu din discursuri „pe surse“.

- O noua credibilizare va insemna o noua conducere?

- O noua credibilizare va insemna o conducere care sa poata obtine de la forurile partidului si de la militantii sai sustinerea reala in teritoriu si in actiunile politice.

- Aceasta conducere mai poate obtine aceasta sustinere?

- Aceasta conducere va trebui sa se supuna evaluarii Consiliului National, a forurilor partidului si doar atunci vom obtine un asemenea raspuns.

- Ce echipa de conducere ar putea aduce cresterea in sondaje?

- Deja este o prezicere care trece dincolo de un moment pre-congres. Am putea vorbi de o conducere noua doar daca s-ar convoca un congres care si-ar propune o modificare a leadership-ului.

- Credeti ca pentru partid a fost oportun acest gest politic?

- Din punctul de vedere al precizarii atitudinii de opozitie, a fost oportun. Din punctul de vedere al rezultatelor, depinde de maniera in care este gestionat. Din punctul de vedere al efectelor strict pentru partid, aceasta depinde in primul rand de context, de modul in care liderii actioneaza si, nu in ultimul rand, de felul in care vor considera militantii PSD ca liderii si-au indeplinit misiunea.

- In ultimele zile, in PSD, au aparut parlamentari care pun la indoiala faptul ca vor vota motiunea. De ce au aparut aceste brese?
- Nu cred ca sunt brese. Sunt discutii care sunt absolut normale si eu as vrea sa va spun urmatoarea chestiune: am vazut in tabara liberala discutandu-se ca ar exista un grup anti-Tariceanu foarte puternic. Deci, se pune si acolo problema. Am vazut in UDMR ca se discuta c-ar exista un grup apropiat de UCM, care ar fi contestatar la directia de vot a UDMR. Iata ca in toate partidele care se intereseaza de votul exprimat fata de aceasta motiune exista asemenea discutii. Parerea mea este ca parlamentarii PSD vor sa fie si se vor comporta ca parlamentari ai unui partid de opozitie.

- Colegii dvs. de la Cluj, domnii Rus si Dancu, au aceeasi opinie despre modul in care ar putea evolua partidul in continuare? Se poate spune ca se identifica o strategie comuna a „grupului de la Cluj“?

- Este strict pozitia mea personala. In ceea ce priveste optiunea altor lideri din Cluj si a organizatiilor, ei trebuie consultati personal.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.