OMV, cea mai mare companie de petrol din Europa Centrala, a declarat ca este pregatita sa ofere 2,8 miliarde de forinti (15,7 miliarde de dolari) pe actiunile rafinatorului de petrol ungar, MOL, pe care nu le detine, pentru a crea un furnizor regiona
OMV, cea mai mare companie de petrol din Europa Centrala, a declarat ca este pregatita sa ofere 2,8 miliarde de forinti (15,7 miliarde de dolari) pe actiunile rafinatorului de petrol ungar, MOL, pe care nu le detine, pentru a crea un furnizor regional puternic de energie, a declarat compania intr-un comunicat. Compania austriaca detine pana in prezent 20,2% din MOL si doreste sa ofere 32.000 de forinti pentru fiecare actiune MOL. O parte din tranzactie ar putea fi platita in actiuni OMV. Austriecii s-au intors catre actionari dupa ce managementul MOL a refuzat propunerea de fuziune din iunie, iar guvernul ungar a declarat ca va lupta impotriva acestei oferte. Şeful executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, ar putea obtine acces doar la rafinariile din Slovacia si Ungaria si participatii in cadrul a doua uzine din Croatia daca planul sau de a cumpara MOL va reusi. "Incercam sa ne apropiem de actionari. Suntem convinsi ca aceasta incercare se va materializa", a declarat Ruttenstorfer. OMV se asteapta la castiguri anuale de 400 milioane de euro la un an de la fuziune si are aproximativ 9 miliarde de euro utilizabili de la un grup de banci pentru a sustine tranzactia.
Compania austriaca de petrol si-a dublat participatia in cadrul companiei MOL in iunie si a cerut sa se poarte discutii despre o eventuala fuziune, dar acest lucru a fost refuzat. Managementul MOL a inceput sa-si rascumpere actiuni pentru a indeparta OMV si detine acum 40% din actiunile companiei.
Compania ceha de energie CEZ este in discutii pentru cumpararea a 10% din MOL. "In momentul de fata, OMV este incapabil de a obtine controlul de vot in cadrul MOL", a declarat compania. "Astfel, OMV cauta sa intre in discutii active cu actionari independenti", se subliniaza in comunicat. Oficialul MOL, Szabolcs Ferencz, a mentionat ca oferta va fi "monitorizata", refuzand sa ofere mai multe detalii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.