Odata cu apropierea de scadenta septembrie 2007, in piata derivatelor au loc interesante miscari raportate la evolutia zilnica a numarului de contracte, respectiv la cea a numarului de pozitii futures deschise.
Aceste schimbari se datoreaza cicl
Odata cu apropierea de scadenta septembrie 2007, in piata derivatelor au loc interesante miscari raportate la evolutia zilnica a numarului de contracte, respectiv la cea a numarului de pozitii futures deschise.
Aceste schimbari se datoreaza ciclului firesc al evolutiei investitiilor, participantii in piata urmarind ca, dupa exploatarea maximala a scadentei apropiate, sa se reorienteze catre celelalte termene. Directia in discutie a inceput sa fie resimtita pe bursa sibiana a derivatelor inca de saptamana trecuta, in special prin prisma numarului de contracte incheiate pentru scadenta din iarna care a inceput sa-l depaseasca constant pe cel aferent scadentei de la finalul acestei saptamani, mai ales pe cele mai lichide active suport, anume SIF 2, SIF 5, BRK si, mai nou, raportul leu/euro.
Un efect vizibil este si cel reflectat de evolutia pozitiilor futures deschise pe scadentele disponibile in piata sibiana. In ultima perioada am asistat la reducerea pozitiilor pentru scadenta de vineri concomitent cu cresterea celor pentru ultima zi de tranzactionare din acest an.
De exemplu, la finalul sedintei de acum doua zile, numarul pozitiilor deschise pentru decembrie reprezenta deja circa 45% din totalul de 72.786, in timp ce, pentru septembrie, pozitiile ramase deschise reprezentau peste 50%. Evolutia ascendenta a pozitiilor deschise pentru termenul decembrie comparativ cu septembrie incepand cu 1 august si pana in 24 septembrie poate fi observata si din graficul alaturat.
Totusi, cu trei zile inainte de scadenta, numarul pozitiilor deschise pe scadenta septembrie se mentine intr-un usor avans fata de cel pe decembrie. Se poate observa astfel ca exista investitori care doresc sa-si mentina pozitiile pana la scadenta pentru a beneficia in totalitate de miscarile de pret ale activelor suport, fie in ideea de a-si spori randamentele, fie pentru a-si diminua eventualele pierderi. Totodata, cei care nu vor sa se expuna unor riscuri suplimentare pe scadenta scurta se reorienteaza catre scadenta urmatoare.
"In apropierea scadentelor, o parte din investitorii pe derivate, altii decat cei care au preferat varianta lichidarii pozitiilor cu marcarea profiturilor/pierderilor aferente, apeleaza la o alta operatiune, si anume roll-over. Acest tip de strategie este extrem de simpla si presupune mutarea efectiva a pozitiilor detinute de la scadenta apropiata la una mai indepartata", explica Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj.
De regula, strategia de roll-over este apanajul investitorilor pe termen mediu si lung, mai exact a arbitrajorilor, respectiv hedgerilor. Spre exemplu, un hedger care a urmarit protejarea portofoliului din piata spot in fata unei posibile corectii mai semnificative va continua aceasta operatiune la scadenta urmatoare, in masura in care preturile acesteia satisfac nevoile sale. Strategia de roll-over este vizata in cele mai multe din cazuri de investitorii pe termen mai lung, care au tinte bine definite in ceea ce priveste profitabilitatea urmarita in decursul unui an de tranzactionare.
Aceasta strategie este rareori utilizata de speculatori, intrucat acestia, prin definitie, vand si cumpara la intervale scurte de timp, urmarind valorificarea rapida a diferentelor de pret. Am putea spune totusi ca exista si o categorie de speculatori pe termen mai lung, adica aceia care deschid pozitii pe care raman o perioada mai indelungata, caz in care strategia de roll-over este utila si in acest scop. De exemplu: un speculator care mizeaza pe o crestere a cotatiilor deschide pozitii long la jumatatea lunii septembrie pentru aceasta scadenta, iar cu cateva zile inainte de inchiderea ei isi lichideaza pozitiile si le redeschide pentru scadenta urmatoare.
In concluzie, conform evolutiei din ultima perioada, este evidenta reasezarea si regandirea strategiilor, iar interesul aratat inca de pe acum ultimei scadente din an confera veridicitate constatarii ca acesta se impune treptat in preferintele investitorilor, avand un foarte bun potential de crestere la capitolul lichiditate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.