Aproximativ 1,3 milioane de turisti romåni si straini au vizitat vara aceasta statiunile de la malul romånesc al Marii Negre, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Litoralul romanesc a mai p
Aproximativ 1,3 milioane de turisti romåni si straini au vizitat vara aceasta statiunile de la malul romånesc al Marii Negre, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Litoralul romanesc a mai primit un balon de oxigen in aceasta vara, mai ales datorita temperaturilor ridicate, care i-au „impins“ pe romani la malul Marii Negre. Dovada este cresterea cu aproximativ 30% a numarului de turisti romani si straini care si-au petrecut vacantele pe litoralul romanesc, pana la cifra de 1,3 milioane de vizitatori. Ponderea turistilor straini este insa nesemnificativa - in jur de 4%, adica 50.000-60.000 de vizitatori, dupa cum indica estimarile patronatului ANAT. Cu aceste date, daca se iau in calcul numai cei 1.250.000 de romani si se considera ca un pachet turistic a costat in medie 200 de euro, se obtin 250 milioane de euro. „Desigur, noi ne-am referit numai la cei care au cumparat un sejur prin intermediul unei agentii de turism. Nu i-am numarat si pe turistii care s-au cazat 'la liber>>“, ne-a declarat Traian Badulescu, pur tatorul de cuvant al ANAT. Pe de alta parte, Federatia Patronatelor din Turismul Romånesc (FPTR) estimeaza ca numai cazarea pe litoral a insumat aproximativ 100 milioane de euro. „La aceasta suma se mai adauga alte 320 milioane de euro, reprezentånd bugetul de vacanta“, ne-a declarat Dragos Raducan, secretarul general al FPTR.

Grecia si Bulgaria atrag romånii
Daca numarul strainilor care si-au petrecut vacantele pe litoralul Marii Negre este nesemnificativ, cifra romanilor care figureaza ca turisti straini in alte tari nu este deloc de neglijat. De departe, Grecia si Bulgaria sunt in top din acest punct de vedere, cu cate 150.000 de romani care au cumparat sejururi in aceasta vara, potrivit datelor ANAT. Pe locul doi in clasamentul ANAT se afla Turcia, care in aceasta vara a atras aproximativ 80.000 de romani. Pozitia cu numarul trei este ocupata de Spania, la distanta mare fata de Turcia, cu 35.000 de turisti. Pe locul patru figureaza Tunisia, tara in care 20.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.