Scandalul politic in care DNA este vioara intai continua. Dupa ce, luni, DNA si Parchetul General au cerut, pe banda rulanta, Comisiei prezidentiale inceperea urmaririi penale pentru trei actuali ministri ai Guvernului Tariceanu si a altor fosti min
Scandalul politic in care DNA este vioara intai continua. Dupa ce, luni, DNA si Parchetul General au cerut, pe banda rulanta, Comisiei prezidentiale inceperea urmaririi penale pentru trei actuali ministri ai Guvernului Tariceanu si a altor fosti ministri, luni seara, ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a precizat ca are informatii potrivit carora institutia lui Daniel Morar urmeaza sa-i ceara lui Traian Basescu „unda verde“ pentru mazilirea altor trei ministri liberali. Totodata, DNA lucreaza si la urmarirea informativa a familiei ministrului agriculturii, Decebal Traian Remes.

Vanatoarea organizata de Directia Nationala Anticoruptie impotriva ministrilor Cabinetului Tariceanu nu s-a incheiat, Daniel Morar, prin seful Sectiei a II-a din DNA, procurorul Doru Tulus, urmand a cere, in viitorul apropiat, Comisiei prezidentiale avizul pentru inceperea urmaririi penale impotriva a altor trei membri ai Guvernului. Anuntul a fost facut, luni seara, in cadrul emisiunii „Sinteza Zilei“, de la Antena 3, de catre ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, acesta din urma dand chiar nume. „Este vorba despre ministr ul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, si de ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu“, a precizat Tudor Chiuariu.


Fara numar,fara numar
Ziua de luni a fost una tipica de razboi intre presedintele Traian Basescu si Guvernul Tariceanu. Arma preferata de Basescu este DNA, care a cerut Comisiei prezidentiale aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva ministrului liberal al muncii, Paul Pacuraru, pentru o presupusa infractiune de luare de mita pe care acesta ar fi comis-o pe perioada actualului mandat. Inainte, acelasi DNA a cerut Cotrocenilor aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, si a celui al comunicatiilor, Zsolt Nagy. Dosarele celor trei ministri poarta numere succesive, respectiv 239/P/2007 si 240/P/2007.

Basescu zice ca n-a mancat usturoi
Razboiul total pare a avea o singura miza. Sub aparenta legalitatii, DNA elimina adversarii presedintelui din Guvern. Daca aceasta Comisie prezidentiala va da aviz pozitiv inceperii urmaririi penale, procurorii ii vor pune sub acuzare pe demnitari, acestia din urma trebuind, conform legii, sa fie suspendati din functie timp de 45 de zile. La incheierea sedintei CSAT de ieri, presedintele Traian Basescu a facut o declaratie de presa in care a afirmat ca nu ar „indrazni sa ceara vreunui procuror anchetarea cuiva“. „S-au facut investigatii in jurul domniilor lor (Tudor Chiuaru si Paul Pacuraru - n.red), sunt declaratii in dosare ale unor oameni, dar ei nu au fost pusi sub urmarire penala, pentru ca legea nu permite acest lucru. Nu au nici calitate de invinuit, nu au nicio calitate in momentul de fata in relatia cu Parchetul. Este o pura chestiune procedurala. Comisia nu judeca si nu stabileste vinovatia, doar permite ca un ministru sa compara in fata procurorilor sau nu. Sa fie intrebati sau, altfel spus, anchetati de procurori pentru suspiciunile care exista asupra lor si nimic mai mult“, a spus Basescu.

Efectul 'Monica Macovei>>
Comisia prezidentiala care da aviz procurorilor sa-i poata cerceta pe ministri a luat fiinta odata cu modificarea Legii raspunderii ministeriale de catre Monica Macovei. In baza avizului Curtii Constitutionale, niciun ministru sau fost ministru nu poate fi cercetat intr-o ancheta penala decat cu acordul unei Comisii speciale a presedintelui, in timp ce senatorii si deputatii nu pot fi cercetati decat cu avizul conducerii Parlamentului. DNA sau alte structuri de Parchet nu pot, asadar, sa inceapa urmarirea penala impotriva demnitarilor decat cu avizul celor doua institutii. Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a precizat ca DNA a demarat „dosariada liberalilor“, dupa ce el a cerut demisia procurorului sef al Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus. „Eu nu am pentru ce sa ma apar pentru ca nu am fost acuzat de nimic, asa cum bine a precizat presedintele Traian Basescu. Nu am cum sa cer trimiterea dosarului in instanta, pentru simplul motiv ca nu exista un dosar pe numele meu. Acesta este de fapt absurdul situatiei. Degradant mi se pare pentru un magistrat sa deschida dosare pe criterii politice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.