Dupa zeci de ani de asteptare, fostii proprietari deposedati abuziv de regimul comunist, sau urmasii acestora, vor incepe sa primeasca banii care li se cuvin de drept.

Despagubirea in bani a fostilor proprietari ale caror bunuri au fost confiscate de regimul comunist va avea loc dupa ce Fondul Proprietatea va plati dividendele aferente anului trecut, operatiune estimata in jurul datei de 1 noiembrie. Potrivit presedintelui Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, actionarii care aleg plata in numerar in contul despagubirilor, in limita de 500.000 lei, au posibilitatea sa opteze pentru aceasta varianta si sa depuna cererile la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, incepand cu 1 octombrie, timp de sase luni.

Paunescu a precizat ca sursa de finantare a despagubirilor va fi reprezentata de sumele incasate de Fond din dividende, aratand ca este posibil ca statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), sa stabileasca si alte resurse, informeaza Mediafax. La randul sau, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca & bdquo;sumele destul de consistente colectate din dividende vor acoperi o buna parte din despagubiri“, fiind posibila si suplimentarea acestora. Fondul Proprietatea are in prezent disponibilitati in suma de 150 milioane de euro, plasate in depozite la BCR, BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Bank, potrivit lui Paunescu.