Aceasta hotarare poate costa 150 mil. euroDecizia deputatilor, potrivit careia retrocedarea castelului Bran a fost ilegala, ar putea sa coste statul roman nu mai putin de 150 milioane euro. Asa cum a promis, familia de Habsburg, detinatoarea monument
Aceasta hotarare poate costa 150 mil. euroDecizia deputatilor, potrivit careia retrocedarea castelului Bran a fost ilegala, ar putea sa coste statul roman nu mai putin de 150 milioane euro. Asa cum a promis, familia de Habsburg, detinatoarea monumentului istoric, ar putea introduce actiune in instanta la Washington D.C. pentru a cere despagubiri.
Ieri, deputatii au adoptat Raportul subcomisiei de ancheta privind castelul Bran, care stabileste ca restituirea acestuia nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, iar actele prin care s-a facut retrocedarea sunt lovite de nulitate absoluta. „Din analiza facuta in legatura cu modul in care a fost retrocedat castelul Bran si initiata procedura de scoatere la vanzare a acestuia, precum si din examinarea legislatiei in vigoare a rezultat ca au fost comise mai multe ilegalitati, au fost ignorate dispozitii legale si constitutionale in materia proprietatii si incalcate reguli procedurale in materia succesiunilor”, se mentioneaza in documentul citat de Mediafax. Raportul si proiectul de hotarare au fost adoptate cu 159 de voturi "pentru", 56 "impotriva" si 4 abtineri.
„Ceea ce s-a votat aici oricum va avea o alta finalitate in justitie. Daunele materiale pe care statul le va plati ca urmare a votarii acestui raport propun sa le plateasca cei care au votat pentru aprobarea de azi”, a declarat liberalul Mihaita Calimente. La randul sau, deputatul PRM Ilie Merce a catalogat rezultatul votului drept un „semnal de alarma pozitiva, semn ca lucrurile incep sa mearga”.
„PSD a votat pentru adoptarea raportului. Este prima comisie care a finalizat o ancheta. Retrocedarea in natura, mai ales in ceea ce priveste cladirile de patrimoniu national, nu o putem accepta”, a declarat, la randul sau, deputatul PSD Titus Corlatean. „Prin votul pe care l-ati dat, se urmareste repunerea in legalitate si sesizarea institutiilor abilitate”, a afirmat seful subcomisiei de ancheta, a adaugat si democratul Dumitru Puchianu.Ipoteze si dezbateriConform raportului subcomisiei, din analiza facuta in legatura cu modul in care a fost retrocedat Castelul Bran si initiata procedura de scoatere la vanzare a acestuia, precum si din examinarea legislatiei in vigoare, a rezultat ca au fost comise mai multe ilegalitati. De asemenea, s-a constatat ca restituirea castelului Bran nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, mai mult, retrocedarea facandu-se din domeniul public al statului, fara a se face trecerea acestuia din domeniul public in domeniul privat al statului, asa cum prevad Constitutia Romaniei si Legea nr. 213/1998.
Saptamana trecuta, plenul Camerei Deputatilor a dezbatut timp de doua zile raportul comisiei de ancheta referitor la modul in care a fost retrocedat Castelul Bran, fara a lua insa o decizie finala. Mai mult decat atat, discutiile pe marginea acestui subiect au fost de-a dreptul inedite. De exemplu, deputatul PRM Ilie Merce a lansat, in plen, ipoteza ca la baza retrocedarii sta o ilegalitate, o intelegere intre mostenitorul Dominic de Habsburg si autoritatile din Brasov in urma careia ambele parti ar avea de castigat sume mari de bani.
Hotararea de ieri a Camerei Deputatilor referitoare la raportul acestei subcomisii de ancheta va fi trimisa la Guvern, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la Curtea Constitutionala, pentru analiza si adoptarea masurilor propuse in raport.Preturi halucinanteRetrocedarea castelului Bran in mai 2006 lui Dominic de Habsburg a iscat o serie de dispute care au culminat, in urma cu cateva luni, cu intentia Consiliului Judetean Brasov de a achizitiona monumentul. Intr-un an, pretul castelului a crescut de la 20 la 100 milioane de euro. Informatiile care au aparut pe piata nu au avut insa niciun suport real.
Preturile care s-au vehiculat au devenit de-a dreptul ametitoare, in momentul in care le-am comparat cu cele mai scumpe resedinte din lume sau cu alte castele situate in zone cu o mai mare traditie, precum Franta, Spania sau Italia.
Potrivit Forbes, cea mai scumpa resedinta din lume, Updown Court, din Marea Britanie, este evaluata la 139 milioane de dolari (circa 107 milioane euro). Palatul are 103 camere, podea de aur in biblioteca, alee exterioara de marmura incalzita, sala de cinema si un domeniu imens, insa nu si-a gasit inca un cumparator.
Un castel de talia Branului urca pana la 5-6 milioane euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.