SIF3 Transilvania, Banca Carpatica, Compa Sibiu, Banca Transilvania, SSIF Broker sunt doar cateva dintre companiile de top de la Bursa de Valori Bucuresti care au aplicat anul acesta cu succes majorarile de capital social prin acordarea de actiuni gr
SIF3 Transilvania, Banca Carpatica, Compa Sibiu, Banca Transilvania, SSIF Broker sunt doar cateva dintre companiile de top de la Bursa de Valori Bucuresti care au aplicat anul acesta cu succes majorarile de capital social prin acordarea de actiuni gratuite. Aceasta strategie va fi aplicata si de compania Biofarm in prima saptamana din octombrie.
De remarcat este insa faptul ca in urma acestor operatiuni au avut de castigat atat companiile prin pastrarea profiturilor realizate si transformarea lor in surse de finantare a afacerilor, cat si actionarii care au primit noile actiuni.
In consecinta, consideram util a prezenta modalitatea in care investitorii din piata de capital autohtona pot valorifica actiunile gratuite prin tranzactii la termen la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.
Efectele acestei strategii castigatoare pe care o vom expune sunt mult mai rapide si randamentele mult mai mari, asa cum se poate observa din urmatorul exemplu, raportat la derivatele pe actiunile Broker Cluj. Aplicata in perioada 21 - 27 august, strategia in discutie a adus randamente nete de 60% detinatorilor de pozitii long (cumparare) pe derivatele DEBRK-SEP 07. Metoda de calcul se remarca prin simplitate: un investitor care a cumparat in data de 21 august un contract BRK echivalent cu 1.000 de actiuni la pretul de 4,2 lei/actiune avea, dupa ajustare, un contract de 1.574,5 actiuni BRK la pretul de 2,6675 lei/actiune, conform operatiunii (4,2 x 1000)/1574,5. Astfel, cumparatorii au beneficiat de actiunile gratuite imediat dupa data de inregistrare si au putut sa le valorifice la fel de repede, in sesiunea de luni, 27 august, printr-o operatiune de vanzare la pretul de 2,9 lei/actiune. Din diferenta dintre pretul de vanzare de 2,9 lei/titlu si cel de cumparare rezultat in urma ajustarii cifrat la 2,6675 lei/actiune a rezultat un profit de 23,25 bani/actiune. Prin urmare, profitul brut este echivalent cu 366 lei (2,900 - 2,6675) x 1574,5 actiuni. Dupa perceperea impozitului de 16%, adica 58 lei, si a comisioanelor, investitorul va acumula un profit net de 300 lei/contract care, raportat la marja imobilizata de 500 lei, reprezinta un randament de 60%, realizat intr-un interval de numai sase zile.
Exemplele nu sunt singulare, o strategie similara putand fi aplicata cu succes in luna mai a acestui an raportat la actiunile SIF 3 Transilvania. Strategia expusa este recomandata in special managerilor de portofoliu care doresc sa profite de actiunile gratuite fara a fi nevoite sa-si ajusteze valoarea unitatilor de fond.
In afara randamentelor deosebite fructificate de investitorii care cunosc instrumentele derivate si sunt familiarizati cu acestea, se evidentiaza si alte avantaje majore ale tranzactiilor cu derivate pe actiuni comparativ cu cele efectuate pe piata spot cu actiunile propriu-zise.
Astfel, se poate beneficia de "efectul gratuitelor" fara a fi necesara achizitionarea efectiva a actiunilor pe piata cash. In acest caz, contractul futures si ajustarea rapida a acestuia dupa data de inregistrare reflecta imediat in portofoliul futures al investitorului actiunile cuvenite in urma majorarii de capital. Apoi, se pot valorifica imediat "actiunile gratuite" primite pe piata futures in urma ajustarilor, chiar daca aceste actiuni nu sunt livrate "fizic". In termen de maximum 5 zile lucratoare de la data de inregistrare, pe piata futures de la Sibiu contractele futures ajustate cu noul numar de actiuni cuvenit sunt disponibile pentru tranzactionare (in cazul SIF3 si BRK, acest termen a fost chiar mai scurt - 3 zile lucratoare). Intervalul de timp este oricum mult mai redus decat cel practicat pe piata spot, unde emiterea si incarcarea noilor actiuni dureaza de obicei cateva luni. Nu in ultimul rand, se evidentiaza costurile necesare pentru aceasta strategie, care sunt mult mai reduse din toate punctele de vedere, de la marja imobilizata pentru cumpararea contractului futures pana la comisioanele de tranzactionare, ambele de cel putin cinci ori mai mici decat cele necesare aplicarii strategiei la Bursa de Valori, ceea ce permite, de altfel, obtinerea randamentelor spectaculoase prezentate anterior.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.