Dupa zvonurile din ultimele zile, potrivit carora Directia Nationala Anticoruptie ar ancheta "la comanda" actuali sau fosti demnitari care nu mai sunt in gratiile guvernantilor, seful statului a tinut sa se disculpe. "Nu as indrazni sa sugerez anchetarea sau neanchetarea cuiva, pentru ca mai devreme sau mai tarziu aceste lucruri se afla", a declarat Traian Basescu, precizand ca, in cazul ministrilor Chiuariu si Pacuraru, dosarele primite de Presedintie nu vizeaza inceperea urmaririi penale in cazul acestora, ci e nevoie ca ei sa vina in fata procurorilor, sa dea declaratii in dosare care pot fi penale.
Basescu a subliniat ca nu a facut interventii pe langa procurori in cazurile care au ajuns la Presedintie si a precizat ca in dosarele privitoare la Adrian Nastase, Miron Mitrea si Victor Babiuc urmarirea penala fusese deja inceputa, motivul pentru care acestea au ajuns la Presedintie din nou fiind hotararea Curtii Constitutionale din primavara.
In ceea ce priveste declaratia facuta luni seara de ministrul Justitiei la un post de televiziune, seful statului a afirmat ca prin atitudinea pe care acesta a afisat-o s-a discreditat atat pe el, cat si Guvernul si Justitia. "In instanta iti probezi nevinovatia", a spus Basescu, adaugand ca orice politician ar trebui in astfel de cazuri sa ceara ca dosarul in care este implicat sa ajunga cat mai repede in instanta.
Tudor Chiuariu a sustinut luni seara ca are informatii clare potrivit carora alti trei demnitari s-ar afla pe lista neagra a procurorilor anticoruptie, urmand ca Daniel Morar sa ceara avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale. In opinia sa, acestia sunt Varujan Vosganian, Eugen Nicolaescu si Mihai Voicu.
In ultimele zece zile, DNA a cerut presedintelui Romaniei sa-si dea avizul pentru anchetarea a sase demnitari, dintre care patru sunt liberali. Prima solicitare a fost cea care il priveste pe Adrian Nastase, urmata de cele referitoare la cazurile lui Miron Mitrea (fost ministru al Transporturilor), Zsolt Nagy (fost ministru al Comunicatiilor), Tudor Chiuariu (actual ministru al Justitiei), Victor Babiuc (fost ministru al Apararii) si Paul Pacuraru (actual minstru al Muncii).