Ieri, dolarul a continuat sa piarda teren in fata euro, paritatea dintre cele doua urcand la un nou maxim istoric, de 1,4129 dolari. In aceste conditii, interesul speculatorilor pentru monedele emergente, cum este si leul, s-a mentinut, acestea inreg
Ieri, dolarul a continuat sa piarda teren in fata euro, paritatea dintre cele doua urcand la un nou maxim istoric, de 1,4129 dolari. In aceste conditii, interesul speculatorilor pentru monedele emergente, cum este si leul, s-a mentinut, acestea inregistrand aprecieri. Semnele unei aprecieri a leului fata de euro au aparut inca de vinerea trecuta, dupa ce in sedinta precedenta moneda unica urcase intr-un timp foarte scurt de la 3,37 la 3,43 lei. Ieri cursul mediu a coborat de la 3,4026 lei la 3,3839 lei, pe o piata unde deschiderea a avut loc in jurul valorii de 3,38 lei, tranzactiile realizandu-se la un minim de 3,3820 si un maxim de 3,3875 lei. "Piata a fost una destul de linistita cu volume de tranzactionare modice, ceea ce a determinat mentinerea leului in culoarul 3,38 - 3,39 lei, observa un dealer bancar. Daca tendinta de depreciere a dolarului se va mentine, este posibil ca speculatorii sa mizeze din nou pe monedele emergente". Cursul mediu al dolarului a coborat de la 2,4186 la 2,3995 lei. Dobanzile interbancare overnight si la o saptamana au revenit ieri la valorile din urma cu doua saptamani, de 6,50 - 7,50% pe an, dupa scaderea puternica de zilele trecute, pana la nivele de 1 - 3%. Aceasta crestere a venit pe fondul intrarii bancilor intr-o noua perioada de formare a rezervelor minime obligatorii. Lichiditatea ridicata din piata, in urma cumpararilor masive de valuta de saptamana trecuta, a determinat bancile comerciale sa se inghesuie la licitatia de depozite cu scadenta la doua saptamani organizata de BNR. Banca centrala a atras 4,815 miliarde lei la o dobanda fixa de 7% pe an. Euro a urcat ieri la un nou maxim fata de dolar, 1,4129, cel mai ridicat de la lansarea monedei unice in 1999. Interesul investitorilor pentru cumpararea de euro este urmarea deciziei Rezervei Federale americane de saptamana trecuta de a reduce dobanda sa de politica monetara de la 5,25 la 4,75%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.