Gestionarul cailor ferate va vinde terenuri de lux pentru a-si plati datoriile.

Unul dintre terenuri are o suprafata de sapte hectare si este situat in una dintre zonele cu o dinamica de dezvoltare a pietei imobiliare peste medie, anume zona cuprinsa intre hipermarketurile Cora, mall-ul Plaza Romania si Palatul Cotroceni. Valoarea de piata a acestuia este estimata la aproximativ 56 de milioane de euro, insa CFR si-a angajat propriul sau evaluator, respectiv firma Delta Service Consulting 95.

Suprafata totala a terenurilor ce vor fi scoase la vinzare la mijlocul lunii noiembrie, prin licitatie cu strigare la Bursa Romana de Marfuri, va fi de 12,7 hectare. Din banii obtinuti, CFR (entitatea care se ocupa doar de gestionarea caii ferate) spera sa stringa banii necesari platii datoriilor catre furnizorii de energie electrica. Compania feroviara estimeaza ca prin vinzarea celor sapte terenuri va obtine 300 de milioane de lei, reprezentind aproape jumatate din valoarea datoriei catre furnizorii de energie electrica, cifrata la 600 de milioane de lei.

Societatea are de primit, la rindul ei, de la CFR Calatori datorii istorice cifrate la 270 de milioane de lei.

In Ploiesti, CFR va scoate la licitatie trei terenuri aflate in zona Ploiesti Sud si un teren amplasat la Ploiesti Cring, cu o suprafata totala de 3,9 hectare.

In Bucuresti, pe linga terenul din vecinatatea Palatului Cotroceni, CFR va mai vinde doua terenuri din zona Basarab, cu suprafata de 0,7 hectare, respectiv un hectar.

Principalul creditor al CFR este distribuitorul de energie detinut de stat Electrica, care este inscris cu suma de 400 de milioane de lei. Acestuia i se adauga CEZ, care are de primit 120 de milioane de lei, E.ON Moldova Distributie are de recuperat 60 de milioane de lei si Enel - 44 de milioane de euro. Ministerul Transporturilor a solicitat in urma cu doua luni Guvernului o suplimentare a bugetului cu 450 de milioane de lei, in vederea platii acestor datorii, insa majorarea i-a fost refuzata.