Ultima incertitudine in telenovela motiunii de cenzura a PSD este disciplina la vot a parlamentarilor.

Democratii au anuntat ieri ca, in cazul in care PSD va depune motiunea de cenzura luni (azi - n.r.), PD va cere modificarea regulamentului celor doua Camere astfel incit votul sa nu fie secret cu bile, ci prin apel uninominal, in care parlamentarii sa isi afirme public optiunea. „Cei care se opun unei asemenea proceduri transparente inseamna ca au in spatele lor alte interese ascunse", a precizat liderul PD, Emil Boc.

Replica presedintelui Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, nu s-a lasat asteptata: „Acesta este primul pas in democratia lui Basescu si Blaga si este clar ca urmatorul pas va fi initierea modificarii Legii alegerilor prin obligarea romanilor de a se insira la coada in fata activistului PD, care sa-i controleze cum voteaza", spune Olteanu. Printre parlamentari umbla chiar zvonul ca la votul pe motiune va fi introdusa o cabina de vot pentru ca nimeni sa nu poata urmari votul parlamentarilor. „Nu s-a luat nici o decizie in acest sens, dar voi avea o discutie cu domnul Vacaroiu, presedintele Senatului", ne-a declarat in urma cu doua zile Olteanu.

La rindul sau, Vacaroiu a raspuns prin intermediul purtatorului sau de cuvint, Andrei Alexandru, si a lasat sa se inteleaga ca nici varianta lui Boc, nici introducerea unei cabine de vot nu au sanse sa fie aplicate la votul asupra motiunii. „Presedintele Senatului va respecta cu strictete procedura de modificare a regulamentului sedintelor comune. Inclusiv in cazul ideii introducerii unei cabine de vot", spune Andrei Alexandru. Procedura este insa extrem de complicata si nu are practic nici o sansa sa fie adoptata pina la votul pe marginea motiunii. In schimb, presedintele PSD, Mircea Geoana, a considerat ideea lui Boc ca fiind una „nastrusnica". „Avem o regula si fiecare partid are metode specifice de a-si verifica disciplina votului, asta nu e nici un fel de secret", spune Geoana. Conducerea PSD a dat asigurari ca motiunea va fi depusa astazi.