Andrei Pavel si Victor Hanescu ne mentin in Grupa Mondiala a Cupei Davis, ei intorcind spectaculos scorul consemnat dupa primele doua zile ale meciului cu Japonia.

Cel mai slab adversar posibil pentru Romania in barajul pentru mentinerea in Grupa Mondiala a Cupei Davis, Japonia, le-a pus probleme de neimaginat jucatorilor nostri. Felul de a juca al niponilor i-a luat prin surprindere atit pe spectatorii profani, cit si pe profesionistii care ar fi trebuit sa pregateasca partida. „Japonezii ne-au surprins, mai ales Takao Suzuki. Este mult mai bun decit sugereaza clasarea sa in ierarhia ATP", a declarat capitanul nejucator Adrian Marcu, aceeasi atitudine fiind afisata si de Victor Hanescu dupa infringerea din prima zi, cit si de cuplul Mergea/Tecau care a pierdut partida de dublu.

Condusa cu 2-1 dupa primele doua zile de intreceri, Romania a incheiat cu 3-2 meciul cu Japonia, Andrei Pavel si Victor Hanescu aducind o liniste temporara in cadrul Federatiei. Imediat dupa ce a devenit oficial ca la inceputul anului viitor vom juca in turul intii al Grupei Mondiale, pe site-ul Cupei Davis, sub titlul „Romanii, regii revenirilor", statea scris: „Romanii si-au aratat puterea de a reveni de la 0-1 si 2-1 pentru a-si asigura un loc in Grupa Mondiala din 2008, in ceea ce a fost a 11-a lor intilnire de baraj in 12 ani si prima cu Japonia din istoria competitiei". De remarcat ca in primul meci al zilei de ieri Andrei Pavel a revenit dupa ce a fost condus cu 2-0 la seturi (7-6, 7-6) de catre Takao Suzuki, el cistigind dupa mai bine de patru ore de joc cu 6-1, 6-4, 6-4. Punctul decisiv a fost obtinut de Victor Hanescu, invingator in patru seturi (6-3, 5-7, 7-6, 7-6) in fata celui de-al doilea jucator al gazdelor, Go Soeda.

In mod normal, pentru Hanescu ar urma participarea la un turneu challanger la Bucuresti, in timp ce Pavel, care avea planificata participarea la un turneu ATP in Thailanda, si-a anuntat retragerea de pe tabloul principal, tenismanul roman declarind ieri ca este foarte obosit.

Infringerea de la dublu i-a facut pe Florin Mergea si Horia Tecau sa-si dea seama ca vor avea un viitor in tenis doar daca joaca impreuna la dublu si sa declare ca isi vor face un program comun. Urmatorul meci in Cupa Davis al reprezentativei noastre se va disputa la inceputul lui februarie 2008 impotriva uneia dintre formatiile care anul acesta au trecut de turul I: Rusia, Franta, Germania, Belgia, SUA, Spania, Suedia sau Argentina. Printre acestea, Rusia, detinatoarea Salatierei, avea aseara, in fata Germaniei, prima sansa la disputarea finalei Davis Cup 2007, contra SUA, care a invins Suedia in celalalt meci.

Tot in barajul pentru mentinerea in Grupa Mondiala s-a consemnat o uriasa surpriza, Croatia, cistigatoarea din 2005 a Salatierei de Argint, a fost retrogradata in Zona Euro-Africana de catre Marea Britanie, in timp ce nationala Austriei a trecut cu 4-1, la Innsbruck, de Brazilia.