Andrei Dumitru, in varsta de 11 ani, a fost supus celui de-al doilea transplant de ficat. Interventia chirurgicala de retransplantare de ficat intreg a fost efectuata ieri, la Institutul Clinic Fundeni, de o echipa de medici coordonata de profesorul
Andrei Dumitru, in varsta de 11 ani, a fost supus celui de-al doilea transplant de ficat. Interventia chirurgicala de retransplantare de ficat intreg a fost efectuata ieri, la Institutul Clinic Fundeni, de o echipa de medici coordonata de profesorul doctor Irinel Popescu. "Operatia de retransplant este mult mai dificila decat transplantul primar", spune prof. dr Irinel Popescu, coordonatorul echipei de medici. Anestezia generala a fost asigurata de prof. dr Dan Tulbure, seful Clinicii ATI Fundeni.


Andrei este din Ploiesti si a suferit primul transplant in urma cu doi ani, interventie efectuata tot de prof. dr Irinel Popescu. Atunci, Andrei primea o portiune de ficat chiar de la mama sa. Pentru Andrei, diagnosticat cu o boala rara cu caracter genetic, transplantul era ultima solutie. Totusi, in timp, ficatul s-a deteriorat, iar medicii au decis ca Andrei are nevoie de un nou transplant. Si acest lucru a fost posibil ieri, gratie gestului minunat al unor parinti din Cluj-Napoca, care si-au pierdut fiica intr-un accident rutier. A fost o recoltare multiorgan de ficat si rinichi. Transplantul de rinichi are loc la Centrul Universitar din Cluj-Napoca de catre prof. dr Mihai Lucan.


In cazul lui Andrei a fost chiar un miracol, deoarece, asa cum remarca inainte de operatie prof. dr Irinel Popescu, "foarte rar avem un donator copil, cu varsta si cu aceeasi grupa sanguina identice cu cele ale primitorului".
finanTare.

Este al 19-lea transplant efectuat de la inceputul anului,  in timp ce in 2006, au fost realizate 20 de transplanturi. "Am inceput sa functionam la parametri europeni si ca numar, si ca rezultate. Cu certitudine anul acesta vom depasi cele 25 de transplanturi pe care Ministerul Sanatatii a acceptat sa le finanteze, iar daca vom depasi acest numar vom solicita suplimentarea fondurilor", precizeaza prof. dr Irinel Popescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.