CE BEM, CE MANCAM
Cea mai mare parte a produsului este constituita din fructe, dar nu trebuie sa uitam ca a fost supus unui proces termic, distrugandu-se o parte din vitamine.

Nectarul de caise cu pulpa si zahar "Vita" are o "fractie masica minima a continutului de fructe 50%". De pe eticheta mai aflam ca are ca ingrediente: "Pireu de caise 50%, sirop de zahar, acid citric acidifiant E 330". Produsul analizat are o valoare energetica de 40 kcal la 100 de grame de produs si 10 g de glucide. Nectarul este un produs pasteurizat.


ANALIZA. Produsul este un nectar cu pulpa de caise cu adaos de zaharoza si acidifiant acid citric. Fiind pasteurizat, deci tratat termic, o parte importanta din vitamine si toate enzimele au fost distruse, ne explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De aceea nu poate fi echivalent cu un nectar proaspat preparat din caise. Din punct de vedere al densitatii calorice are o valoare energetica scazuta.


CONCLUZII. Nectarul poate fi consumat cu moderatie de toate categoriile de consumatori, fara a inlocui consumul de fructe si legume proaspete. Diabeticii vor tine cont de cantitatea de 10 g de glucide continuta la 100 g de produs.
VITAMINE. Desi este un produs natural, nu poate inlocui fructele proaspete