Sambata, artista americana de origine romana Lia Lungu a prezentat la concertul din Central Park, New York, prilejuit de deschiderea sesiunii de toamna a ONU, spectacolul despre traditia nasterii la romani, organizat anual de Ziua Natiunilor Unite pentru Pace.


VIGIL FOR ECOLOGY AND PEACE. Este spectacolul care deschide Sesiunea ONU de toamna de la New York. Este prilejuit de sarbatorirea Zilei Natiunilor Unite pentru Pace. Are loc in fiecare an in Bandshell, cea mai prestigioasa scena de spectacole din Central Park. Este un spectacol care se desfasoara de-a lungul intregii zile, incepand cu ora 11:30 pana la 6:00 seara. Are un ceremonial special de deschidere cu parada natiunilor, unde sunt prezenti reprezentatii diplomatici. Cuvantul de salut la spectacol a fost rostit de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Spectacolul reuneste artisti prestigiosi din America sau din lume, anul trecut a fost prezent Sean Lennon.


LEAGANUL PRUNCULUI. Lia Lungu a declarat in exclusivitate pentru Jurnalul National: "Eu am fost invitata pentru a cincea oara in acest spectacol. Pentru mine este o recunoastere atat a folclorului romanesc, pe care il port prin lumile americane de peste 12 ani, dar mai cu seama este o recunoastere a activitatii mele. Pentru acest an am pregatit un moment din ritualul de nastere: «Cantec de leagan», «Descantec de noroc» si «Jocul pruncului». Voi avea cu mine, purtandu-l in spate, leaganul in care romanca din Banat isi creste pruncul".


Vineri, Lia a fost invitata la un interviu in direct la New Room de catre Paul Sladkul, cel care a prezentat spectacolul. In Romania, Lia Lungu a facut parte din Ansamblul Banatul si a cantat la Opera Nationala din Timisoara. Are sapte albume editate de Electrecord. In Statele Unite a cantat, printre altele, la Lincoln Center, prima oara in 1996, si unde va tine un spectacol in aceasta toamna.