Ruinele blocului E 24 din cartierul Dumbrava din Za­lau au atras in ultima sap­ta­ma­na mii de curiosi. Din multime, in fiecare zi ochi tristi priveau printre ceea ce a mai ramas din peretii cladirii in cau
Ruinele blocului E 24 din cartierul Dumbrava din Za­lau au atras in ultima sap­ta­ma­na mii de curiosi. Din multime, in fiecare zi ochi tristi priveau printre ceea ce a mai ramas din peretii cladirii in cautarea lucrurilor stranse intr-o viata. Sunt fostii locatari, care de di­mi­neata pana seara as­teap­ta vesti si spera sa isi poata recupera cat mai multe din bunurile ra­ma­se. "Ma doare sufletul, dar vreau sa-l vad odata demolat. Nu ma mai lea­ga de acest loc decat amintiri triste", spune Mariana Hidan, o femeie care a locuit la etajul al II-lea imobilului. Familia ei inca nu si-a revenit din socul produs de ex­plo­zia care a distrus blocul si a facut doua victime printre locatari. In di­mineata tragediei era acasa cu fa­ta ei, Raluca. Muncitorii i-au re­cu­perat, in ultimele zile, o mare par­te din bunuri, printre care bani, acte, electrocasnice si chiar haine.   AMINTIRI PRINTRE TRA­GE­­­DII. Recunoaste ca ea a fost mult mai norocoasa decat alti ve­cini de-ai ei. Pentru Elisabeta Ti­ha­uan, muncitorii nu au mai pu­tut re­cupera nimic. Apartamentul in care traia cu mama sa, fiul ei, San­du, de 20 de ani, si fiica, Anamaria, de 23 de ani, era situat la etajul I, iar explozia a dus la pra­busirea plafonului. "A ramas doar atat cat sa se poata iesi din casa", spune femeia. "La sase si un sfert am plecat la serviciu. I-am lasat pe toti dor­mind", isi amin­tes­te ea. Peste doar o ora si jumatate avea sa afle ca, din cauza exploziei, fiul ei a ca­zut cu patul in care dormea la par­ter, dupa prabusirea plan­se­ului. Nu stie cum sa ii mul­tu­measca lui Dumnezeu ca sunt cu totii in viata. "Nadajduiesc ca o sa-mi dea mai mult decat a ramas sub ruinele alea", spune ea, cu gandul la lu­cru­ri­le ramase in apartament. Ioan Iacob si familia sa au aflat printre ultimii despre explozie. Erau plecati in Spania, unde barbatul lucreaza de aproape cinci ani. A ajuns a doua zi dupa explozie la Za­lau si, dupa alte 24 de ore, a urcat, ajutat de spe­cia­listi, in apar­ta­mentul pe care il aveau la etajul al III-lea. "Primul lucru de care m-am ocu­pat a fost sa arunc jos, pe geam, papusile de plus ale copiilor. Cand am plecat din Spania mi-au spus sa le recuperez", spune barbatul. Des­pre baiatul de 20 de ani si fata de 12 ani, care au murit in ex­plo­zie, vecinii au numai cuvinte frumoa­se. Locatarii spera acum ca auto­ri­tatile sa finalizeze ancheta. Vor doar sa isi poata cumpara alte locuinte, in care sa isi reia viata dupa dezastru.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.