Criza financiara internatio­nala afecteaza indirect Ro­mania, pentru ca tara se ba­zeaza pe intrarile de capital, considera expertii FMI. De­pre­cierea leului este primul efect al situatiei din S
Criza financiara internatio­nala afecteaza indirect Ro­mania, pentru ca tara se ba­zeaza pe intrarile de capital, considera expertii FMI. De­pre­cierea leului este primul efect al situatiei din SUA. Efectele crizei financiare mondiale se vor simti indirect si in Romania si efec­tele se vor reflecta in accentuarea vulnerabilitatilor tarii, considera Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria. Problema este ca tara se bazeaza pe intrarile de capital din strainatate pentru a finanta deficitul de cont curent. "Guvernul s-a descurcat bine in administrarea crizei, insa aceasta nu s-a terminat. (...) Va fi vorba despre mentinerea credibilitatii Romaniei pentru a continua sa atraga capitaluri", a spus oficialul FMI. Vestea buna este ca ban­cile romanesti nu au fost la fel de expuse precum cele din strainatate, si astfel criza nu este simtita in mod direct, ci doar prin ricoseu. Ansola a facut aceste precizari cu ocazia unui briefing de presa in care a evaluat contextul premergator vizitei delegatiei FMI in Romania in perioada 26 septembrie-2 oc­tombrie. CONSULTARI. Conjunctura internationala si proiectia de deficit de cont curent al Romaniei - mai mare decat la inceputul acestui an - sunt doua aspecte importante care s-au schimbat fata de consultarile purtate in luna mai. De aceea, poli­tica fiscala si bugetul aferent anului 2008 vor reprezenta punctele centra­le ale discutiilor pe care le va purta misiunea FMI. Insa si poli­tica sala­riala, rata de schimb si evolutia pre­turilor alimentelor raman in atentia fondului.    Efect: deprecierea leului Deprecierea leului a fost determinata de criza creditelor din SUA, deoarece multi investitori si-au retras banii din Romania pentru a contribui la injectii de capital in regiunile afectate de reducerea lichiditatilor, a declarat Adrian Vasilescu, directorul de co­municare al BNR. "Din pacate, criza creditelor in America a avut efect si pe pietele europene. Ban­cile din Europa de Vest s-au vazut in situatia de a li se subtia lichi­di­ta­tile. A fost nevoie de injectii mari de bani din partea bancilor centrale. Aceasta criza de lichi­di­tati s-a repercutat pe toate pietele din zona, respectiv Polonia, Ce­hia, Slovacia, Turcia si Romania", a spus Vasilescu la un seminar pe teme imobiliare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.