Replica DNA la aparitia in presa a fragmentelor din raportul CSM a fost pe masura asteptarilor. Institutia condusa de Daniel Morar s-a plans, ieri, de scurgere de informatii si acuza in mod direct Sectia de procurori a CSM de „modul defectuos&
Replica DNA la aparitia in presa a fragmentelor din raportul CSM a fost pe masura asteptarilor. Institutia condusa de Daniel Morar s-a plans, ieri, de scurgere de informatii si acuza in mod direct Sectia de procurori a CSM de „modul defectuos“ prin care „a gestionat“ concluziile anchetei asupra activitatii DNA. Ca sa se razbune, Daniel Morar a dispus afisarea pe site-ul institutiei a opiniilor proprii referitoare la concluziile procurorilor-inspectori. Pana una-alta, DNA a ajuns sa se planga precum inculpatii care intra pe usa institutiei, de scurgere de informatii.

Directia Nationala Anticoruptie a iesit, ieri, cum era de asteptat, la contraatac, sarind la gatul Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care detine raportul inspectorilor privind activitatea institutiei conduse de Daniel Morar.

'Lumina nefavorabila>> a DNA
Indignarea procurorilor DNA a fost varsata, ieri, mai intai pe cele doua cotidiane care au publicat fragmente din raportul inspectorilor CSM, referitoare la managmentul defectuos al lui Doru Tulus ca sef al Sec tiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie. In comunicatul de presa al DNA, se subliniaza faptul ca, „prin prezentarea partiala, trunchiata si scoasa din context a unor date din Raportul CSM si a unor neadevaruri, precum si prin publicarea acestor date inainte de formularea observatiilor de catre procurorii DNA, institutia noastra este plasata intr-o lumina nefavorabila“. In aceeasi ordine de idei, Biroul de Presa al DNA sustine ca raportul trebuia sa fie secret pana la discutarea sa in sedinta din 3 octombrie a Sectiei pentru procurori, cand avea sa fie facut public. De aceea, „Raportul CSM a fost trimis si semnat de vicepresedintele CSM, domnul Nicolae Dan Chiujdea, pe suport electronic - in plic sigilat, domnului Daniel Morar procuror sef al DNA, cu atentionare expresa ca documentul nu are caracter public pana la data de 3 octombrie 2007“, se arata in comunicatul de presa al DNA.
In fapt, supararea lui Daniel Morar este ca presa a prezentat opiniei publice, inainte de termen, un raport plin de concluzii nefavorabile stabilite de inspectorii CSM. Biroul de Presa al DNA sustine ca, oricum, raportul, in forma in care a fost mediatizat, nu are caracter definitiv, ci devine astfel abia „dupa integrarea observatiilor DNA“, cand va fi „avizat si discutat in sedinta Sectiei pentru procurori a CSM“.

DNA ameninta CSM
In acelasi comunicat, Biroul de Presa al Directiei Nationale Anticoruptie prezinta indignarea lui Daniel Morar fata de lipsa de profesionalism a Sectiei de procurori a CSM in privinta gestionarii raportului privind activitatea DNA. Cu alte cuvinte, concluziile procurorilor-inspectori s-au scurs catre presa din partea unei sectii a CSM. DNA reclama „modul defectuos in care conducerea Sectiei pentru procurori a CSM a gestionat concluziile raportului“. Totodata, CSM este amenintat ca, in replica, DNA va posta pe site-ul institutiei observatiile procurorilor anticoruptie fata de raport.
In plus, o alta problema ridicata de DNA este aceea ca lipsa de profesionalism a celor doi procurori inspectori ai CSM care au analizat activitatea Sectiei a II-a a DNA a facut ca in Raport sa se regaseasca informatii confidentiale, respectiv date despre interceptarea convorbirilor telefonice intr-o cauza concreta, in conditiile in care ancheta penala nu este finalizata, iar persoanelor interceptate nu li s-a adus la cunostinta acest lucru, conform art. 913 alin.4, 5 din Codul de procedura penala. Acest lucru ingreuneaza urmarirea penala, iar finalizarea anchetei este pusa sub semnul intrebarii“. Curios este ca, in alte situatii, cum ar fi cele in care anumite date dintr-o ancheta aflata in curs apar in presa, DNA nu adopta nici o pozitie. Acum, cand este vizat direct, reactioneaza prompt.

Surpriza: Kovesi nu desigileaza raportul

Ministerul Public a hotarat, ieri, sa nu mai desigileze plicul cu raportul CSM, urmånd sa-l predea intact CSM, la urmatoarea sedinta. Gestul semnifica dorinta conducerii Ministerului Public de a nu lua parte la scandalul declansat de scurgerea de informatii. „Consecvent proiectului managerial asumat la debutul mandatului, Procurorul General doreste sa asigure un acces unitar si nediscriminatoriu al presei la toate informatiile de interes public din activitatea procurorilor. In calitate de membru de drept al Consiliul Superior al Magistraturii, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a primit, la data de 13.09.2007, in plic sigilat 'raportul>> Consiliul Superior al Magistraturii privind rezultatele controlului efectuat la Directia Nationala Anticoruptie, neprocedand pana in acest moment la desigilarea acestuia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.