O analiza a patru teste clinice, in care au fost incluse aproximativ 14.000 de persoane, arata ca antidiabeticul Avandia (rosiglitazona), administrat perioade indelungate, creste cu 42% riscul cardiovascular. Sunt primele studii de evaluare a r

O analiza a patru teste clinice, in care au fost incluse aproximativ 14.000 de persoane, arata ca antidiabeticul Avandia (rosiglitazona), administrat perioade indelungate, creste cu 42% riscul cardiovascular. Sunt primele studii de evaluare a riscurilor acestui medicament asupra sistemului cardiovascular, publicate recent in Journal of the American Medical Association (JAMA).  Agentia americana a medicamentelor (FDA - Food and Drug Administration) i-a cerut producatorului sa formuleze pe eticheta medicamentului un avertisment, asa cum se procedeaza si in cazul altor tratamente care prezinta risc asupra inimii.   EFECTELE ASCUNSE. Potrivit unor studii clinice pe perioade scurte, publicate in luna mai in New England Journal of Medecine, acelasi medicament ar fi responsabil de cresterea riscurilor de atac cardiovascular.  Impactul efectelor secundare ale medicamentului asupra sanatatii publice este important, atrage atentia doctorul Sonal Singh, profesor de medicina interna la Facultatea de Medicina a Universitatii Wake Forest din Carolina de Nord, principalul autor al analizei. Acest medicament ar putea fi responsabil de producerea a peste 4.000 de atacuri cardiovasculare anual in Statele Unite. Un alt studiu, publicat in JAMA, arata ca un alt antidiabetic, Actos (pioglitazone), reduce riscul de accident cardiovascular si de deces, in schimb, comparativ cu alte antidiabetice, acesta sporeste pericolul de slabire a capacitatii de functionare a inimii. Prin comunicate, producatorul primului antidiabetic analizat contesta studiile clinice efectuate pentru evaluarea riscurilor celor doua medicamente. 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.