Posibilitatea extradarii in Romania a cetateanului irakiano-american Mohammad Munaf a fost repusa ieri pe tapet in procesul rapirii jurnalistilor romani in Irak.

Ziaristul Ovidiu Ohanesian, una din victimele sechestrarii, a cerut Curtii d
Posibilitatea extradarii in Romania a cetateanului irakiano-american Mohammad Munaf a fost repusa ieri pe tapet in procesul rapirii jurnalistilor romani in Irak.

Ziaristul Ovidiu Ohanesian, una din victimele sechestrarii, a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa incerce din nou aducerea lui Munaf in tara. El a invocat noul tratat incheiat acum patru zile pe aceasta tema intre Romania si SUA. Documentul, semnat de ministrul roman de Justitie, Tudor Chiuariu, si de ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, simplifica procedurile de extradare dintre cele doua state, atat din punctul de vedere al conditiilor de acordare, cat si al formalitatilor ce trebuie indeplinite. Tratatul va intra in vigoare dupa ce va fi ratificat de Parlamentul Romaniei, respectiv de senatul SUA, si dupa schimbul instrumentelor de ratificare.


PRIMA RATARE. In urma cu doi ani, prima incercare de extradare a lui Mohammad Munaf a fost sortita esecului din cauza situatiei confuze in care se afla acuzatul. Acesta era detinut de fortele militare americane, pe teritoriul Irakului (stat care l-a si condamnat la moarte pentru terorism), intr-o baza militara aflata sub autoritatea Fortelor Aliate (24 de state). Solicitarea trimisa atunci Statelor Unite ale Americii a primit un raspuns negativ pe motiv ca inculpatul se afla pe teritoriul unui alt stat, Irak. Procesul lui Munaf in Romania a trenat din cauza incercarilor nereusite de a-l audia, prin comisie rogatorie sau prin video-conferinta. "Colegul" sau de dosar, Omar Hayssam, a fost condamnat insa la 20 de ani dupa gratii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.