CE BEM, CE MANCAM  
Greseala matematica facuta de producator in enumerarea valorilor nutritive ne determina sa ne punem intrebari in legatura cu siguranta acestui produs.

Biscuitii cu vanilie Picnic au in compozitie: "fain
CE BEM, CE MANCAM  
Greseala matematica facuta de producator in enumerarea valorilor nutritive ne determina sa ne punem intrebari in legatura cu siguranta acestui produs.

Biscuitii cu vanilie Picnic au in compozitie: "faina de grau, zahar, apa, zahar invertit, grasimi vegetale, agent de afanare ( bicarbonat de sodiu E500, bicarbonat de amoniu E503). Emulgator (lecitina E322), aroma de vanilie  (minimum 0,1%), conservant si antioxidant (metabisulfit de sodiu E223)". Citind insa in continuare eticheta, ne dam seama ca ceva este gresit. Ori la enumerarea de ingrediente, ori la valorile nutritive. Producatorul ne spune ca acestea din urma sunt pentru 100 de grame de produs: "proteine - 15,22 g, grasimi - 3,62 g, carbohidrati - 63,11 g, energie: 361,12 kcal, 1.517,295 kj". Facand un calcul aproximativ ne dam seama ca produsul ar trebui sa contina apa in proportie de aproximativ 18%, ceea ce l-ar transforma intr-o pasta de biscuiti.

ANALIZA. Prin ingredientele pe care le are, produsul analizat se inscrie cu precizie in categoria biscuitilor. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca produsul are profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide, cu index glicemic ridicat (zaharoza, zaharoza invertita) si densitate calorica ridicata. Biscuitii contin conservantul E223, care poate avea efecte adverse asupra persoanelor sensibile. Mai mult, metabisulfitul de sodiu inhiba efectul vitaminelor de catre organism. Persoanele bolnave de celiachie trebuie sa tina cont de faptul ca produsul contine o  sursa de gluten.  

CONCLUZII. Specialistul ne spune ca, in principal, din cauza aditivului E223 produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, cardiovascularilor, celor cu afectiuni hepatice, renale, celor cu status proinflamator sistemic, bolnavilor de astm, persoanelor suferinde de afectiuni dermatologice, pulmonare, bolnavilor de cancer, suferinzilor de afectiuni neurodegenerative. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicilor. Produsul este interzis celiachicilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.