Intre 5 si 7 septembrie, la Bucuresti a avut loc al XVII-lea Congres al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor, "cel mai mare organizat vreodata in tara noastra", spune profesorul doctor Irinel Popescu, presedinte
Intre 5 si 7 septembrie, la Bucuresti a avut loc al XVII-lea Congres al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor, "cel mai mare organizat vreodata in tara noastra", spune profesorul doctor Irinel Popescu, presedintele congresului.


Jurnalul National: Ce ar trebui sa retinem despre acest congres pe care stiu ca il pregatiti de cel putin doi ani?Profesorul doctor Irinel Popescu: Ca a fost o onoare pentru Bucuresti sa gazduiasca cel de-al XVII-lea Congres al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor, mai ales ca a fost o competitie foarte serioasa pentru a obtine organizarea acestui eveniment. Astfel, Bucurestiul se inscrie in randul oraselor Madrid, Zürich, Nagasaki, care au gazduit precedentele editii ale congresului. De fiecare data sunt concurenti puternici care doresc sa organizeze acest congres. In primul rand, consider ca a fost un succes pentru ca a fost ales Bucurestiul ca gazda. Si in al doilea rand, congresul a fost un succes prin dimensiunea evenimentului: 300 de vorbitori dintre cei mai prestigiosi, aproximativ 1.500 de invitati, trei zile pline de informatii de ultima ora. Cred ca a fost cel mai mare congres medical organizat vreodata in Romania.


Dincolo de aceasta intalnire live cu o elita a medicinei, ce semnificatii pe termen lung are acest eveniment?Acest congres ar trebui integrat in niste concepte mai largi, dincolo de manifestarea in sine. Trebuie sa cautam semnificatii atat anterioare, cat mai ales ulterioare congresului. Pentru ca altfel congresul ramane un reper in timp a carui semnificatie s-ar pierde repede si ar fi pacat. Integrat corect in circuitul stiintific si educational, acest congres poate fi foarte util mai ales de acum inainte. Judecand dupa reactiile participantilor, congresul a fost un moment s-timulativ pentru colegii din tara, chiar si pentru cei din strainatate. Participarea la un asemenea eveniment schimba optica si scoate din rutina de zi cu zi specialistul care sta de dimineata pana seara langa bolnavi si foarte rar mai are timp pentru lectura. Iar un asemenea eveniment il transpune intr-o atmosfera stiintifica si ii ofera ultimele noutati si descoperiri ale stiintei. Eu cred ca pentru medicina romaneasca, pentru specialistii implicati - chirurgi, gastroenterologi, oncologi - a fost un stimulent puternic, de care va trebui profitat in perioada imediat urmatoare.  


Romania are un proiect de relansare a educatiei si cercetarii si legi ale educatiei in dezbaterea parlamentara. In acest context, ce loc ocupa acest congres? O manifestare este importanta atat din punctul de vedere al  educatiei, dar si din punctul de vedere al cercetarii medicale. Integrarea de care vorbeam trebuie facuta in conceptul mai larg al educatiei si cercetarii. Dupa cum stiti, presedintele Basescu a lansat in cursul verii proiectul "Romania educatiei. Romania cercetarii", care in opinia mea are semnificatii deosebite. S-a dovedit foarte clar - si mass-media a relatat de multe ori si datele de nivel international sunt de asemenea fara dubiu - ca tarile care au investit in educatie si cercetare s-au dezvoltat mai repede si mai eficient decat celelalte . De aceea, personal consider acest proiect extrem de important pentru Romania. Ca presedinte al Comisiei de educatie, stiinta, tineret si sport a Senatului, am semnalat, inca de la lansarea raportului de catre presedintele Basescu, ca Parlamentul doreste sa se implice in acest proiect. De altfel, si presedintele a chemat la un pact national pentru realizarea acestui proiect. In cursul acestei toamne, vom organiza si noi o sesiune dedicata educatiei si cercetarii, care dorim sa completeze lucrurile subliniate cu ocazia lansarii proiectului, sa accentueze ideile principale si sa incerce treptat sa-i ofere pilonii de sustinere, care tin de finantare si de organizare a sistemului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.