Mare tevatura se starneste in randul parintilor cu privire la varsta la care trebuie sa mearga copilul. Unii se lauda umflandu-si pieptul ca odrasla lor a inceput sa paseasca la 10 luni, alti parinti intra in panica daca prichindelul lor nu mer

Mare tevatura se starneste in randul parintilor cu privire la varsta la care trebuie sa mearga copilul. Unii se lauda umflandu-si pieptul ca odrasla lor a inceput sa paseasca la 10 luni, alti parinti intra in panica daca prichindelul lor nu merge, desi a implinit 1 an. Profesor doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de pediatrie si chirurgie a coloanei de la Spitalul de Copii "Gr. Alexandrescu", spune ca un copil trebuie sa mearga pana la 1 an sau pana la 1 an si 2 luni. Daca dupa aceasta varsta nu merge, incep sa se puna unele probleme. Nu este o boala daca la inceput copilul merge cu varfurile indreptate spre interior. Nu este o boala, ci este un viciu de mers, micutul cautand sa aiba o baza mai mare de sustinere la picioare. Din reflex, dupa 6 luni sau 1 an, acest mers cu varfurile in interior se corecteaza. Tocmai de aceea nu are rost ca micutul sa fie pus in ghips sau sa poarte ghetute ortopedice. Alt viciu de mers este mersul pe varfuri, mersul topait. Majoritatea copiilor dupa cateva luni isi corecteaza de la sine acest viciu, dar unii copii au unele boli privind aceasta maniera de mers. In casa, cel mai bine este ca micutul sa merga in ciorapi ca sa ruleze laba piciorului. Iar in afara casei copilasul trebuie sa mearga incaltat cu ghetute usoare si cu talpa flexibila.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.