La origine, miturile nu sunt scrise. Ele se relateaza pe cale orala si ajung sa fie cunoscute in intreaga lume. In spatele acestor povesti nemuritoare se afla totusi un sambure de adevar.

Timpul calendaristic se naste, creste si moare pen
La origine, miturile nu sunt scrise. Ele se relateaza pe cale orala si ajung sa fie cunoscute in intreaga lume. In spatele acestor povesti nemuritoare se afla totusi un sambure de adevar.

Timpul calendaristic se naste, creste si moare pentru a renaste dupa cele 365 de zile, in noaptea care separa Anul Vechi de Anul Nou. In Antichitate, timpul nu avea masura. Zeii erau preocupati de modul cum aveau sa cucereasca lumea, etalandu-si puterea divina in fata celor mai aprigi dusmani. Zeus, tatal spiritual al nemuritorilor, era cel care privea, cu ochiul sau vesnic treaz, tot ce se petrecea in regat. Viata zeilor era, cu siguranta, plina de evenimente memorabile, care au ramas in istorie. Despre numeroasele batalii si intreceri sportive intre zei se stie din cartile prafuite de istorie. Dar oare cu ce se hraneau? Zeii acordau o mare atentie alimentatiei corespunzatoare, formata de regula din fructe si din produse naturale, bogate in proteine si in calciu. Sacrificiul constituia partea principala a cultului inchinat "celor alesi". Ofrandele, constand in alimente, erau arse, iar fumul lor era considerat a fi masa zilnica a zeilor. Se jertfeau, in special, animalele, mai ales oi. Era necesar ca animalele jertifite sa fie de parte barbateasca, sanatoase si curate. Adoratorii zeilor Attis si Adonis refuzau sa manance carne de porc, intrucat porcii erau intruchiparea insasi a zeilor.

AMBIGUU. In ceea ce priveste controversatul animal, o atitudine ambigua aveau si evreii, despre care grecii antici nu au putut sa-si dea seama daca il detestau sau il adorau. Pe de alta parte, in vechiul Egipt, desi porcul era considerat un animal dezgustator, oamenii il jertfeau si il mancau ritual, o singura data pe an, in cinstea zeului Osiris.

COMOARA. In ceea ce priveste bauturile, zeii erau impatimitii vinurilor de cea mai buna calitate. Vinul era considerat o bautura a petrecerii, pentru cinstirea oaspetilor sau indeplinirea  ritualurilor religioase. In conceptia antica, mierea era considerata "hrana zeilor", datorita continutului sau bogat in carbohidrati si minerale, fiind o sursa zilnica de energie.


Minunile bucatarieiUsturoiul, ingredient de baza in bucataria de astazi, a fost considerat multa vreme un element sacru, fiind oferit zeilor. Era utilizat pentru a impregna peretii mormintelor, ca medicament sau ofranda. Lastarii de bambus sunt consacrati zeitei lunii, Hina, si ei aduc o influenta feminina in consistenta si in gusturile mancarurilor. Frunzele de dafin erau consacrate zeului creator al hindusilor, Vishnu. Grecii erau de parere ca acestea amplifica puterile psihice, ameliorand indigestia. Marul era considerat cel mai important fruct al zeilor, cunoscut mai degraba datorita puterilor sale miraculoase, care permitea unei persoane sa traiasca peste 200 de ani. Migdalele, inchinate zeilor Thoth, Hermes si Mercur, erau considerate baghete magice ce aduc prosperitate si intelepciune. Orzul inchinat cu precadere zeilor din India, Grecia si Scandinavia avea puterea de a elimina orice stare negativa, fiind un bun stabilizator psihologic.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.