Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, institutia care ofera studii stiintifice ce stau la baza reglementarilor europene din domeniu, este interesata sa angajeze experti romani, care vor putea aplica pentru posturi incepind de anul viitor.

„Sintem interesati sa recrutam experti romani in comisiile stiintifice. In prezent, in cadrul EFSA (European Food Safety Authority) lucreaza doar doi romani, insa nu fac parte din stafful stiintific, ocupind functii in cadrul unitatii responsabile pentru relatiile externe, respectiv in cadrul diviziei de audit", a declarat directorul executiv al EFSA, Catherine Geslain-Lanéelle. Ea a precizat ca cea mai recenta campanie de recrutare a EFSA a avut loc la finele anului 2005-inceputul anului 2006, inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, iar urmatoarea selectie va avea loc la inceputul anului viitor. „Expertii romani interesati sa lucreze la EFSA vor putea sa faca acest lucru prin intermediul campaniei de recrutare de la inceputul anului 2008", a spus Geslain-Lanéelle.

Oficiali EFSA participa, la inceputul acestei saptamini, la un seminar impreuna cu reprezentanti ai Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), iar directorul exectuiv al EFSA apreciaza ca un astfel de eveniment este o oportunitate buna pentru a trezi interesul expertilor romani in activitatea institutiei europene.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara este institutia care furnizeaza fundamentele stiintifice pentru emiterea sau modificarea unor reglementari din domeniul sigurantei alimentare. De exemplu, recent, EFSA a aratat ca aditivul Rosu 2G este periculos pentru sanatate, astfel ca acesta a fost interzis la nivelul UE. Totodata, Comisia Europeana poate solicita autoritatii o evaluare a riscului si a impactului anumitor produse, in baza rezultatelor putind decide interzicerea unui produs. EFSA a analizat anul trecut impactul aspartamului asupra sanatatii oamenilor, existind semnale ca ar fi periculos, insa s-a decis pastrarea acestuia in consum.

Autoritatea are in prezent circa 300 de angajati si intentioneaza sa ajunga la 450, in 2010. In cadrul institutiei functioneaza noua comisii stiintifice, cum ar fi cea specializata in aditivi, cea care se ocupa de organisme modificate genetic si comisia pentru sanatatea animala si a plantelor. In cadrul fiecarei comisii lucreaza 21 de experti. EFSA mai are si un comitet stiintific. (M.R.)