Cotidianul francez "Libération" a publicat, in editia de ieri, un raport clasificat al FBI asupra autorilor atentatelor de la 11 septembrie 2001. In document sunt mentionate activitatile celor 19 pirati ai aerului din ultimele 18 luni, inainte de atacuri. Potrivit jurnalistilor francezi, activitatile lui Mohammed Atta, cel considerat creierul atentatelor, prezinta amanunte extrem de interesante. Astfel, in lista de telefoane a "creierului operatiunii" a fost descoperit un numar inregistrat in Romania. Acesta ar fi putut suna la numarul de telefon din Romania fie pentru a contacta un complice, fie pentru a obtine sprijin pentru actiunile sale teroriste, precizeaza publicatia franceza.
Totusi, potrivit RFI Romania, numarul de telefon utilizat de teroristul Mohammed Atta, preluat din raportul FBI, la care face referire Liberation este 04071899042, nefiind inregistrat in tara noastra. Conform unor surse care au citit raportul, citate de RFI, numarul exact din raportul FBI este 04071899042 (cu un zero mai putin la inceputul numarului decat prefixul Romaniei) si apare in mai multe documente oficiale cum ar fi cele ale unui tribunal din Statul Virginia sau Banca Nationala a Ciprului, ca fiind folosit de Ramzi Bin al-Shibh, un apropiat al lui Mohammed Atta. Numarul respectiv a fost inregistrat in anii 2000 in Germania, la Hamburg, 040 fiind prefixul acestui oras, care a fost si baza operationala a teroristilor.
Pe de alta parte, cifrele care urmeaza asa-zisului prefix nu au apartinut niciodata unui post telefonic romanesc, fix sau mobil, au declarat, pentru RFI Romania, surse din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
Raportul nu precizeaza rezultatele anchetei, prin urmare nu se stie in ce scop ar fi putut folosi Atta numarul despre care Liberation a sustinut ca ar fi din Romania. Teroristul a folosit insa un alt numar international +17 943 755 60, care apare in Liberation, fie pentru a contacta un complice, fie pentru a obtine sprijin pentru actiunile sale teroriste.
Intrebat de RFI Romania in privinta numarului de telefon romanesc, un responsabil al ziarului Liberation a spus ca va fi publicata o rectificare.
Talpes confirma
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru, a declarat, ieri, ca nu exista nici o conexiune operativa intre atentatele de la 11 septembrie 2001 si eventualul numar de telefon din Romania, care apare pe lista numerelor de telefon utilizate de Mohammed Atta.
Cu toate acestea, fostul consilier prezidential pe probleme de Securitate, Ioan Talpes, a declarat pentru Realitatea TV ca isi aminteste ca in 2001 s-a vehiculat informatia conform careia liderul operational al teroristilor de la 11 septembrie a avut convorbiri cu o persoana care detinea un numar de telefon din Romania. Talpes a adaugat, in schimb, ca SRI este singura institutie in masura sa explice ce s-a intamplat exact. "Dupa ce am fost informati s-au facut cercetarile de rigoare de catre serviciile de informatii romane. Conform protocolului, informatia a fost transmisa rapid celor care erau interesati de aceasta, si anume serviciilor americane. In ceea ce priveste persoana care a primit acel telefon nu va pot spune nimic, SRI trebuie sa stie", a declarat fostul consilier prezidential.
Iliescu nu stie
Fostul premier Adrian Nastase a declarat ca nu isi aduce aminte de vreo discutie in CSAT despre vreun numar de telefon din Romania care ar fi fost utilizat de Mohammed Atta, dar ca, daca ar fi existat asemenea informatii, ele ar fi ajuns si la americani.
"Poate ca domnul Talpes are o memorie mai buna decat a mea. Nu-mi aduc aminte de o discutie pe o astfel de tema", a declarat fostul premier. Ion Iliescu a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca nu stie nimic despre faptul ca pe lista telefoanelor utilizate de Mohammed Atta ar figura un numar din Romania.
"Habar n-am avut de acest lucru. Pentru prima data aud. Nu stiu nimic, nici vorba", a spus Iliescu.
La randul sau, Adrian Cioroianu, ministrul de Externe, a declarat ca MAE investigheaza informatiile aparute in presa straina cu privire la lista numerelor de telefon utilizate de Mohammed Atta si ca asteapta o evaluare de la cei care conduc serviciile secrete acum.
"Trebuie sa verificam, sa vedem despre ce contact este vorba, daca este vorba despre un complice sau daca este vorba despre sprijinirea actiunilor teroriste", a spus Cioroianu.
"Raportul biografic" intitulat Twinbom-Pentbom, un nume oficial folosit si la alte sinteze ale FBI in legatura cu atentatele vizand World Trade Center si Pentagonul, are 198 de pagini. Este structurat in 19 capitole, cate unul pentru fiecare terorist si a fost redactat de Centrul National de Informatii privind Drogurile (National Drug Intelligence Center), din cadrul Departamentului american de Justitie, si predat FBI-ului la doua luni si jumatate dupa atentate. (D.D.)