Directorul Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, il acuza pe presedintele PLD, Theodor Stolojan ca, printr-un act normativ semnat pe vremea cand acesta era premier, a improprietarit cu o parte din parcul Herastrau Compania de Tur
Directorul Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, il acuza pe presedintele PLD, Theodor Stolojan ca, printr-un act normativ semnat pe vremea cand acesta era premier, a improprietarit cu o parte din parcul Herastrau Compania de Turism pentru Tineret SA, (CTT), la care sotia sa, Elena, era actionar.
Astfel, intr-un comunicat remis ieri presei, presedintele GIP precizeaza ca Theodor Stolojan a fost campionul actelor normative "cu dedicatie". "Stolojan este singurul demnitar roman care a semnat hotarari de Guvern de pe urma carora a profitat direct propria sa sotie. La inceputul anilor '90, in perioada in care Theodor Stolojan era ministru de Finante si, apoi, prim-ministru, nici o afacere importanta a Biroului de Turism pentru Tineret (BTT) nu s-a facut fara participarea directa a Elenei Stolojan", se arata in comunicat. Presedintele GIP a precizat, totodata, ca actualul BTT, "mostenitorul Biroului de Turism pentru Tineret dinainte de 1989", este una dintre societatile de stat "implicate in mari scandaluri de coruptie".
Capital social urias
Compania de Turism pentru Tineret SA a fost infiintata, ca societate comerciala, prin Hotararea de Guvern 91 din 4 februarie 1991, semnata de prim-ministrul Petre Roman si avizata de ministrul de Finante Theodor Stolojan, se mai arata in comunicat. "Capitalul social al CTT era urias. Practic, noua societate prelua aproape intregul patrimoniu al BTT-ului comunist (baze sportive, hoteluri, vile, terenuri s.a.m.d.). Dupa doar o saptamana de la infiintare, CTT se asocia cu Elena Stolojan, sotia ministrului de Finante din acel moment, in firma Dragon Medical Complex. CTT participa in aceasta firma cu Baza de Agrement Baneasa, situata pe malul Lacului Baneasa, cu tot cu activele sale", a afirmat Ciuvica. Directorul GIP a adaugat ca, in 23 iulie 1992, mai multe persoane fizice si societati comerciale private au devenit actionari la CTT S.A. Statul, prin Compania autonoma de turism pentru tineret, a ramas actionar majoritar (87%), restul actiunilor fiind detinute de Viorel Paunescu (0,5%), Adela Papa - sora lui Viorel Paunescu (0,5%), Mihai Drula - un asociat al familiei Paunescu (0,5%), General Consulting and Management SRL si Citadela SA - firme ale familie Paunescu (10% si, respectiv, 1%) si Dacia Felix Tour SA - o alta firma desprinsa din BTT comunist (0,5%). "Dupa o luna si jumatate, in 11 septembrie 1992, Elena Stolojan devenea actionar la CTT S.A. Ea primea, prin cesiune, din partea firmei Citadela S.A. - o parte din actiunile detinute de aceasta la CTT S.A. Citadela S.A. ramanea cu 0,97%, iar Elena Stolojan primea 100 de actiuni la CTT S.A., adica 0,03%", a mai spus presedintele GIP.
Mugur Ciuvica a explicat, totodata, ca dupa alte doua luni, in 10 noiembrie 1992, Stolojan semna o Hotarare de Guvern privind infiintarea SC Compania de Turism pentru Tineret S.A, care prevedea majorarea capitalului social si "intregirea patrimoniului" societatii cu "complexul sportiv, turistic si de agrement "Herastrau Bucuresti". "Astfel, dupa doar doua luni de la momentul in care Elena Stolojan devenise actionar al CTT S.A., valoarea actiunilor sale a crescut considerabil. Motivul: Theodor Stolojan, primul-ministru al Romaniei, a improprietarit firma la care sotia sa era actionar cu o parte din parcul Herastrau. Afacerea Stolojan - CTT este un caz unic pana acum in Romania in care un prim-ministru da, printr-o Hotarare de Guvern, o bucata dintr-un parc al capitalei firmei la care sotia sa este actionar", sustine Mugur Ciuvica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.