Toamna la ICR Budapesta
Luna septembrie la ICR Budapesta incepe cu tinerii pianisti de la Pro Piano, elevi ai Liceului de Muzica "Dinu Lipatti" din Bucuresti, care concerteaza azi (orele 18.00), la sediul institutului. Ana Maria Tanase (9 ani), Adriana Chirita (11 ani) si Ioana Valentina Cojuharov (19 ani), de la clasele prof. Stela Avesalon si Elena Dumitrescu, au inclus piese la doua si patru maini de Haciaturian, Chopin, Bach, Sabin Dragoi, Liszt, Beethoven, Diabelli, Bartok, Enescu. Expozitia de pictura "Nostalgia gradinii" a artistului Constantin Flondor, premiat de Uniunea Artistilor Plastici din Romania pentru Opera Omnia, va fi deschisa pe 20 septembrie la Vila Barabas. Vernisajul se afla pe agenda vizitei oficiale a ministrului de Externe roman in Ungaria. 25 septembrie este ziua dedicata literaturii, prin lansarea, la Libraria Alexandra, orele 19.00, a romanului "Intalnirea" de Gabriela Adamesteanu, aparuta la Editura Palamart, in traducerea lui Csiki Laszlo. Scriitoarea va sustine o conferinta si se va intalni cu scriitori si traducatori din Budapesta. (L.I.)
Premii pentru pictura
Artistii din toate tarile membre ale Uniunii Europene se pot inscrie la Premiul de Pictura "Focus-Abengoa", acordat de Fundatia omonima din Sevilla (Spania). Fiecare artist poate participa cu o singura lucrare, executata in orice tehnica, realizata in 2006 sau in anul in curs. Inscrierile se fac pana pe 20 septembrie, premiile fiind in valoare de 24.000 euro (premiul I), celelalte doua premii fiind ambele de cate 6000 de euro. Amanunte pe www.focus.abengoa.es. (L.I.)
Caragiale in Cartea Recordurilor
O expozitie care contine peste 200 de portrete ale lui I.L. Caragiale, pentru care dramaturgul roman a fost omologat de Guiness Book drept cel mai portretizat autor din lume, a fost deschisa ieri (si va ramane pana pe 28 septembrie), la Centrul Hispano-Roman din Coridorul Henares din Madrid, anunta ICR Madrid. Intitulata "Caragiale - cel mai portretizat scriitor din lume", expozitia de portrete ale dramaturgului contine peste 200 de desene din marea colectie mondiala de gen, reunite de caricaturistul roman Nicolae Ionita. La concursul organizat online de Guiness Book au participat 44 de sefi de organizatii si asociatii nationale de artisti plastici, reprezentanti a peste 500 de ziare de importanta mondiala, trei castigatori ai Premiului Pulitzer pentru caricatura de presa si artisti de pe toate continentele. Inedita expozitie a lui Caragiale este considerata o opera istorica fara precedent in grafica mondiala, care nu s-ar fi putut realiza fara initiativa caricaturistului Nicolae Ionita si a filialei "Cartoonists Rights Network Romania". Portrete ale lui Caragiale au mai fost prezentate, intre 19 iunie si 7 iulie, la sediul ICR din Madrid. (L.I.)