In baza informarilor prezentate de Petraeus si Crocker, presedintele american, George W. Bush, va expune, zilele acestea, strategia privind eventuala retragere graduala a armatei SUA din Irak. Petraeus a apreciat ca obiectivele strategiei care a cons
In baza informarilor prezentate de Petraeus si Crocker, presedintele american, George W. Bush, va expune, zilele acestea, strategia privind eventuala retragere graduala a armatei SUA din Irak. Petraeus a apreciat ca obiectivele strategiei care a constat in sporirea efectivelor militare din aceasta tara au fost "in mare parte atinse". El a anuntat ca o unitate de puscasi marini (2000 militari), desfasurata in cadrul strategiei privind suplimentarea efectivelor din aceasta tara, va parasi Irakul luna aceasta, relateaza Reuters. "Ulterior, daca recomandarile mele sunt aprobate, plecarea acestei unitati va fi urmata de retragerea unei brigazi de lupta (4000 militari), fara a fi inlocuita, la jumatatea lui decembrie, si de redislocarea fara inlocuire a altor patru brigazi de lupta si a doua batalioane ale puscasilor marini, in primele sapte luni ale lui 2008", a adaugat generalul. Ike Skelton, presedintele democrat al Comisiei pentru controlul fortelor armate din Camera Reprezentantilor, a calificat drept "ironie" marturia in fata Congresului a generalului Petraeus. "Este aproape omul care ne trebuie in Irak. Dar este cu trei ani prea tarziu", a comentat Skelton.
Spre deosebire de Petraeus, Crocker se teme ca o eventuala retragere a trupelor americane din Irak ar servi intereselor Iranului, care ar avea astfel acces la resursele si o portiune din teritoriul irakian, sa consolideze influenta asupra resurselor, chiar asupra teritoriului irakian", a avertizat el. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.